Vrouwentennis heeft weer kleur

PARIJS - Roland Garros krijgt de mooist denkbare halve finales bij de vrouwen. Ana Ivanovic won de kwartfinale, net als Jelena Jankovic. Maria Sjarapova doet nog mee en drievoudig winnares Justine Henin versloeg Serena Williams.Een ideale uitkomst na anderhalve week tennis in Parijs, want deze halve finalisten geven het vrouwentennis weer kleur.

Het thema van de Franse Open dit jaar: de ontdekking van Ana Ivanovic. Vrijwel iedereen in Parijs is weg van de vriendelijke, altijd lachende speelster met het lange donkere haar. Als een redelijk onbekende kwam de negentienjarige Servische aan - ook al haalde ze in 2005 de kwartfinale in Parijs - maar ze gaat straks als publiekslieveling weg. Ze woont in Belgrado, wordt op Roland Garros gecoacht door de Nederlander Sven Groeneveld, traint in Zwitserland en beschouwt Monica Seles als haar voorbeeld.

Er stonden vorige week ontelbaar veel '-va's' en '-vic'en' op de deelnemerslijst van Roland Garros, namen van tennissters die vanachter het oude ijzeren gordijn verschijnen. Het geeft een beetje hetzelfde gevoel als tijdens het Eurovisie Songfestival: de West-Europeanen komen er bijna niet meer aan te pas. En de Amerikanen ook niet trouwens.

Maar wie interesseert het nou of Likhovtseva, Poutchkova, Rodionova, Cibulkova, Shvedova of Bondarenko een ronde verder komen op Roland Garros of Wimbledon?

Gelukkig zijn er ook bijzondere '-va's' en 'ic'en'. Neem Maria Sjarapova, de 1,88 meter lange Russin met blond haar die al jaren in Florida woont. Je vindt haar geweldig of verschrikkelijk, maar er staat in ieder geval iemand op de baan. Zij, Ivanovic en Jankovic zijn de ideale ambassadeurs voor hun eigen land en het hele Oostblok. Het drietal is ontwikkeld, mooi en bereisd en geeft behalve kleur aan het tennis, ook een grijs continent weer kleur. En dat is bijzonder.

''Bij ons lacht iedereen,'' zei Ivanovic dinsdag na haar zege op Koetsnetsova (6-0, 3-6, 6-1). ''We zijn een blij land, met blije mensen.'' Wie wist dat nou over Servië, een land dat 'net' uit de oorlog komt? Haar landgenoot Jankovic is al net zo vrolijk. De speelster, die in de VS woont, nodigde deze week tijdens een blessurebehandeling van haar opponente de ballenjongen uit om tegen haar te spelen. ''Ik verveelde me,'' lachte ze.

Ivanovic speelt morgen in de halve finale tegen Sjarapova. Jankovic ontmoet de technisch sublieme Henin. Mooie partijen met een heel eigen verhaal en een eigen gezicht. En vergeet vooral niet te kijken naar de lach van de nieuwe tennisprinses: Ana Ivanovic.

© Het Parool, 06-06-2007

Meer over