PlusAchtergrond

Vrouwelijke scheids bij Liverpool-Chelsea: ‘Hoop dat het aanstekelijk werkt’

De Europese Supercup staat woensdagavond voor het eerst onder leiding van een vrouwelijke scheidsrechter. De Franse Stéphanie Frappart (35) is er klaar voor. ‘Spelers gaan echt niet minder hard rennen omdat ik in het veld sta.’

Nik Kok
Stéphanie Frappart. Beeld BSR Agency
Stéphanie Frappart.Beeld BSR Agency

Ze had er vorige maand in de WK-­finale de VAR voor nodig, maar uiteindelijk wees Stéphanie Frappart gedecideerd naar de stip. Even daarvoor was Oranjeverdediger Stefanie van der Gragt wat lomp een duel aan­gegaan met VS-spits Alex Morgan en floot Frappart voor een hoekschop.

Net als haar mannelijke collega’s heeft ook de beste vrouwelijke scheidsrechter van het betaald voetbal soms technische hulpmiddelen nodig. Het doet niets af aan haar kwaliteiten, weet ook Kevin Blom. De Nederlandse arbiter kent Frappart als een bevlogen scheidsrechter, die alles doet om beter te worden. “Om jaloers op te worden bijna. Daar kan ik nog wat van leren.” Frappart heeft zich volgens hem grondig verdiept in alle spelers van Liverpool en Chelsea. “Want zo is ze. Ze leeft er echt voor. Ze is ook erg bezig met haar voeding. Ze laat niets aan het toeval over.”

“Ik moet slagen voor dezelfde fysieke tests als mijn mannelijke collega’s. Spelers gaan echt niet minder hard rennen omdat ik in het veld sta,” zei ze al eens zelf.

In eigen land was ze de eerste vrouwelijke scheidsrechter die een wedstrijd floot in de Ligue 1. Er hingen toen spandoeken met daarop ‘Welcome to the Stade de la Licorne, Madame Frappart’. En ook ‘Long live women in football’.

Gecomplimenteerd

Spelers en trainers reageren enthousiast op haar. “Ze is erg diplomatiek,” zei Lilletrainer Christophe Galtier. “Als trainer sta je onder druk en word je weleens boos, maar zij geeft je dan een blik, een lach of een gebaar waardoor je ermee stopt.”

Na de Duitse Bibiana Steinhaus was ze de tweede vrouwelijke scheidsrechter die actief is in een grote mannencompetitie. Overigens is Frappart niet de eerste vrouwelijke scheidsrechter die een Uefawedstrijd fluit. Nicole Petignat leidde al eens kwalificatiewedstrijden voor de Uefa Cup.

Blom zag de aanstelling van Frappart aankomen. “Onlangs werd ze op een conferentie in Zagreb al uitgebreid gecomplimenteerd door de Uefa. Deze aanstelling is een duidelijk statement van de voetbalbond.”

Hoogste niveau

De intensiteit van een Europese Supercup kan ze aan, weet Blom. “Een wedstrijd tussen Engelse ploegen is op voorhand wel lekker voor een scheidsrechter. Dat het intensief wordt, weet ze van tevoren. Daar heeft ze zich op voorbereid.”

Frapparts autoriteit op het veld wordt door spelers volledig geaccepteerd. Frappart: “Men vraagt me geregeld of ik denk dat mannelijke voetballers ingetogener zijn tegen vrouwen. In het begin misschien, maar hooguit één wedstrijd. Ze gaan echt niet minder hard tackelen.”

Dat zei Blom ook al eens tegen Shona Shukrula, de hoogste Nederlandse vrouwelijke scheidsrechter. Ze floot nog geen mannenwedstrijd op het hoogste niveau, maar is wel een talent dat dit in de toekomst kan doen.

Blom: “Het zou goed zijn als er meer vrouwelijke scheidsrechters komen. Ik denk dat het in de toekomst volledig door elkaar zal lopen. Dat wij vrouwenwedstrijden fluiten en vrouwen de mannenduels.”

Door Frappart is dat nu iets dichterbij gekomen. “Jonge meiden zien nu op tv dat het mogelijk is om als vrouw een wedstrijd te fluiten. Ik hoop dat dat aanstekelijk zal werken.”

Meer over