PlusAchtergrond

Voormalig profhonkballer Sharlon Schoop hervindt plezier in hoofdklasse

Voormalig profhonkballer Sharlon Schoop staat met Amsterdam Pirates in de play-offs. Hij heeft in de hoofdklasse het plezier hervonden dat hij in Amerika was kwijtgeraakt. ‘Daar moet je met beperkte middelen je leven op de rails krijgen.’

Curt Simons
Sharlon Schoop was eergisteren één van de uitblinkers in de halve finale tegen HCAW: 8-0. Vandaag is de tweede wedstrijd.  Beeld Henk Seppen
Sharlon Schoop was eergisteren één van de uitblinkers in de halve finale tegen HCAW: 8-0. Vandaag is de tweede wedstrijd.Beeld Henk Seppen

Sharlon Schoop was vijftien jaar profhonkballer in de Verenigde Staten. De 32-jarige international stond in die jaren onder contract bij San Francisco Giants, Kansas City Royals en Baltimore Orioles, maar dan bij satellietteams die uitkomen in de Minor League. In de Major League speelde hij nooit – in tegenstelling tot zijn vier jaar jongere broer Jonathan.

De miljoenen die honkbaltoppers als zijn broertje in Amerika verdienen, heeft Sharlon Schoop nooit gehad. Híj moest het doen met het minimumloon. Een heel andere wereld dan hoe hij zich die als kind voorstelde, wanneer hij met Jonathan in de achtertuin van zijn oma op Curaçao aan het honkballen was. Amerika was het beloofde honkballand en Schoop vertrok op zestienjarige leeftijd als talent naar San Francisco.

Daar kreeg hij al snel te maken met de harde realiteit. “Het is niet zo mooi als mensen denken. Als buitenlandse speler begin je met een achterstand. Je moet niet alleen je plaats in het team zien te veroveren, maar ook met zeer beperkte middelen je leven op de rails zien te krijgen. Het is binnen en buiten het veld een stressvol bestaan.”

Broertje in Major League

Zo woonde Schoop in het begin met acht anderen in een tweekamerappartement en was het in het harde selectiesysteem altijd de vraag of je een dag later nog dezelfde huisgenoten had. Ontslag dreigde elk moment. Een gezinsleven opbouwen kon nauwelijks. Schoop zat duizenden uren in de bus voor uitduels en zijn kinderen wisten niet beter dan dat papa elke dag weg was om te honkballen.

Ondanks het zware bestaan bleef de tweede honkman hopen op succes. “Ik geef nooit op. Alleen weet ik inmiddels dat het meer om geluk gaat dan om talent. Mensen moeten geloof in je hebben, anders kun je het vergeten. Het is constant knokken tegen tegenstanders, medespelers en coaches.”

Schoop weigerde zich anders voor te doen dan hij is. Slijmen was aan hem niet besteed. “Als een topspeler een slechte grap maakte, lachte iedereen mee. Als een speler zonder status een goede grap vertelde, bleef het stil. Dat onderscheid vond ik maar raar. Als ik iets niet grappig vind, lach ik niet.”

Zijn broer Jonathan is wel geslaagd in de Major League. Die speelt bij de Minnesota Twins en heeft miljoenen verdiend. Schoop is niet jaloers. “Hij was op het juiste moment op de juiste plek en had mensen die het in hem zagen zitten. Dat Jonathan het zo goed doet, daar kan ik alleen maar van genieten.”

Aan het Amerikaanse avontuur van Sharlon kwam dit jaar een einde. Hij wilde graag naar een andere profcompetitie, maar door onder meer problemen met visa kwam dat niet van de grond. Schoop, die in 2011 wereldkampioen werd met Nederland, wilde wel in beeld blijven bij het Nederlands team, dat zich volgende maand in Italië probeert te plaatsen voor de Olympische Spelen van 2020 in Tokio. Daarom koos hij voor Amsterdam Pirates, in de hoofdklasse. “Hier kan ik weer doen wat ik het liefste doe: lekker veel honkballen. Het is misschien een stap terug, maar ik geniet weer van het spelletje. Dat is voor mij het belangrijkste.”

Schoop merkte direct verschil tussen de hoofdklasse en de Minor League. “In Amerika gooien alle werpers met hoge snelheden. In Nederland is er op dat vlak meer afwisseling en dat was voor mij wennen. Ik ben 32 jaar, maar ook hier leer ik nog.”

Hoop op nieuw avontuur

Met Pirates heeft Schoop zich geplaatst voor de play-offs om de landstitel. Tegenstander in de halve finale is HCAW uit Bussum. De eerste wedstrijd werd eergisteren met een uitblinkende Schoop met 8-0 gewonnen. Het tweede duel is vanmiddag. Pirates wil voor het eerst sinds 2011 landskampioen worden. Een lastige opgave, want de laatste zes jaar werd Neptunus uit Rotterdam kampioen. Die club is ook dit jaar de favoriet, al won Pirates de laatste drie competitiewedstrijden van Neptunus.

“Ik zeg niet dat we als we in de finale tegen ze moeten spelen we ze zomaar verslaan, maar we moeten wel het geloof hebben dat het kan.”

Wat Schoop na dit seizoen gaat doen, is nog onduidelijk. Hij houdt hoop op een nieuw Amerikaans avontuur. “Honkbal is een sport waar je vaker faalt dan succes hebt. Niet elke bal die je slaat, is een homerun, maar je gaat er wel voor. Wie weet komt mijn moment nog, en anders gaat mijn leven ook gewoon door.”

Meer over