Plus

Voorjaarsploeg Jumbo is inmiddels meer dan eenmansleger Wout van Aert

Tot voor kort zou het wegvallen van een zieke Wout van Aert Jumbo-Visma op slag kansloos hebben gemaakt voor de Ronde van Vlaanderen. Maar inmiddels beschikt de ploeg over meer renners die de wedstrijd kunnen bepalen. ‘Ook zonder Wout starten we met het doel om te winnen.’

Daan Hakkenberg
Ploeggenoten Wout van Aert en Christophe Laporte vieren de winst in de E3 Prijs. Beeld BELGA
Ploeggenoten Wout van Aert en Christophe Laporte vieren de winst in de E3 Prijs.Beeld BELGA

De millimetersprint tussen Mathieu van der Poel en Wout van Aert was in 2020 de gedroomde climax van de Ronde van Vlaanderen. De twee supertalenten, die elkaar in de cross al tot ongekende hoogte brachten, op een viaduct bij Oudenaarde werd gezien als hét wielerduel van de toekomst.

Zo bleek ook afgelopen weken weer. Zorgvuldig werd de tweestrijd tot een nieuw kookpunt gebracht. Dat tweevoudig Tour de Francewinnaar Tadej Pogacar meedoet is mooi, maar zondag zou het vooral gaan om Van der Poel versus Van Aert. Tot donderdagmiddag, vlak voor de verkenning, als uit het kamp van Jumbo-Visma het onheilspellende bericht kwam dat Van Aert ziek is en hoogstwaarschijnlijk niet zal starten.

Christophe Laporte

Een afzegging van Van Aert, alleskunner en absolute kopman, zou tot een jaar geleden de Jumboploeg in één klap kansloos hebben gemaakt. Het ontbreken van Van Aert is nog altijd een ongekende tegenvaller, maar er is veel veranderd bij Jumbo., beaamt ploegleider Grischa Niermann.

“Van Aert is onvervangbaar. Aan de andere kant hebben we twee renners en een heel team dat in geweldige vorm is. Die twee renners, Tiesj Benoot en Christophe Laporte, horen bij de besten op het moment. We zullen nieuwe plannen moeten maken en dat zal veel veranderen. Niet alleen voor ons, maar ook voor onze tegenstanders. En ook in dat geval starten we met het doel om te winnen.”

Weinig ploegen hebben in de klassiekers zo’n ander aangezicht gekregen als Jumbo-Visma. Van de zes helpers die van Van Aert in 2020 bijstonden in de Ronde van Vlaanderen, staat zondag alleen Timo Roosen aan de start. En wellicht Pascal Eenkhoorn als hij Van Aert vervangt. Twee jaar terug trok Van Aert als een soort veredeld eenmansleger door de klassiekers. Steun van ploeggenoten was er voornamelijk in de eerste deel van de wedstrijd, in de finale was hij grotendeels op zichzelf aangewezen.

Christophe Laporte tijdens Gent-Wevelgem, waarin hij als tweede eindigde. Beeld AFP
Christophe Laporte tijdens Gent-Wevelgem, waarin hij als tweede eindigde.Beeld AFP

Dit jaar is Jumbo dominant in de klassiekers. En niet alleen dankzij Van Aert. Het versterken van de klassiekerploeg was een uitdrukkelijke wens van Van Aert en op die manier wist Jumbo zijn contract tot en met 2024 te verlengen. De nieuwe aanwinsten Laporte en Benoot waren bij hun vorige ploegen (Cofidis en DSM/Lotto Soudal) zelf al kopmannen in de Vlaamse wedstrijden en reden dan met regelmaat in de top 10.

Samen over de streep

De zege in Omloop Het Nieuwsblad was nog een proeve van de vroege topvorm van Van Aert zelf, maar zijn overwinning in de E3 Prijs was vooral een subliem samenspel met zijn ploegmaat Laporte, die tweede werd. De Fransman kwam in de eerste etappe van Parijs-Nice ook al samen met Van Aert en Roglic over de streep. Een paar dagen na de show met Van Aert in de E3 Prijs kreeg Laporte in Gent-Wevelgem een vrijgeleide van zijn ploeg en strandde toen op plek twee achter Biniam Grimay. Zoals ook Benoot woensdag in Dwars door Vlaanderen, bij afwezigheid van Van Aert, voor eigen kans mocht gaan. In de eindsprint moest hij wel zijn meerdere erkennen in een ongenaakbare Van der Poel.

Bij Jumbo hopen ze ondertussen op een wonderlijke genezing. Ploegleider Niermann: “Als hij zich zondagochtend fit voelt en klaar is om te racen, dan laten we hem mogelijk nog rijden.”

Want zoals Van Aert heeft Jumbo er maar één.

Meer over