Voor het eerst sinds 2011 geen Nederlander op podium WK Sprint voor mannen

Voor het eerst sinds 2011 is er geen enkele Nederlander op het podium geëindigd bij de mannen op de WK Sprint in Hamar. Kai Verbij werd vierde in het eindklassement, achter Tatsuya Shinhama, Laurent Dubreuil en Min Kyu Cha.

Tim Hartman
Kai Verbij treurt. Hij werd vierde in het eindklassement. Beeld BSR Agency
Kai Verbij treurt. Hij werd vierde in het eindklassement.Beeld BSR Agency

Na een tegenvallende eerste dag waren de kansen op een podiumplek al stevig vertroebeld voor Kai Verbij, Kjeld Nuis en Dai Dai Ntab. Op de tweede dag in Hamar werd het verschil dan ook niet meer goedgemaakt. Verbij eindigde nog wel op een vierde plek, maar Nuis en Ntab kwamen niet verder dan plek zeven en negen in het eindklassement. Nuis won nog wel de afsluitende 1000 meter, maar dat was slechts een pleister op de wonden. Bovendien verscheen regerend wereldkampioen Pavel Koelizhnikov niet meer aan de start op de tweede dag.

De wereldtitel ging net als bij de vrouwen naar Japan: Shinhama bleef de Canadees Dubreuil voor en de Zuid-Koreaan Min Kyu Cha bleef Verbij voor.

Vrouwen: Leerdam pakt zilver op 1000 meter

Jutta Leerdam is op de WK Sprint buiten het podium geëindigd. Met 1.14.47 pakte ze wel zilver op de 1000 meter, maar het was niet voldoende om een podiumplek in het eindklassement te pakken. De wereldtitel ging naar Miho Takagi, die met 1.13.93 ook goud won op de 1000 meter.

Het goud op de 1000 meter ging naar Miho Takagi met 1.13.93 en daarmee werd de Japanse de vierde vrouw die wereldkampioen sprint én allround is geworden. Anni Friesinger was de laatste. Takagi liet landgenote Nao Kodaira, de wereldkampioen van vorig jaar, achter zich. Kodaira pakte het zilver terwijl het brons naar Olga Fatkoelina ging.

Voor de Nederlandse schaatssters zat er niet meer in dan een respectievelijk vijfde (Leerdam), zevende (Jorien ter Mors) en achtste plaats (Letitia de Jong) in het eindklassement. “Twee keer tweede op de 1000 meter: daar ben ik best wel blij mee. Ik heb te veel laten liggen op de 500 meter. Die gaat nu gewoon nog niet goed. Wat ik op de 1000 meter kan vanuit de ontspanning lukt nog niet bij de 500 meter. Maar ik ben wel gewoon tevreden,” was Leerdams eerste reactie bij de NOS.

Takagi (25) beleefde in het seizoen 2017-2018 haar grote doorbraak. Ze won drie medailles bij de Winterspelen in Zuid-Korea. Daarna veroverde ze in Amsterdam ook nog de wereldtitel allround. Takagi behaalde in 2019 zilver bij de WK sprint. Ze eindigde in dat jaar ook als tweede bij de WK allround. De veelzijdige Japanse kan beide toernooien vanaf deze winter echter niet meer combineren. Voor de eerste keer worden de WK sprint en de WK allround gezamenlijk afgewerkt.

De Nederlander Johan de Wit heeft als bondscoach van de Japanse schaatsploeg onder anderen Takagi onder zijn hoede. Landgenoot Dennis van der Gun behoort eveneens tot de technische staf van de Japanners. “Er is niemand die kan, wat zij kan,” sprak De Wit met een glimlach over Takagi. “Deze wereldtitel op de sprint was een groot doel voor haar en vorig jaar was dat het wereldrecord op de 1500 meter. De doelen die ze stelt, haalt ze meestal. Ik ben natuurlijk bevooroordeeld, maar ik vind Miho momenteel de grootste schaatser die er in de wereld rondrijdt.”

Meer over