PlusAchtergrond

Voor het betaald voetbal dreigt financieel een rampjaar

Voor de clubs in het betaald voetbal dreigt financieel een rampjaar. Via een akkoord over het korten van salarissen kunnen de kosten met vele miljoenen omlaag. Een eerste stap om de bedrijfstak te redden.

Rik Elfrink
Ook als clubs er dankzij een lucratieve transfer financieel beter voor komen te staan, blijven de afspraken overeind. Beeld BSR
Ook als clubs er dankzij een lucratieve transfer financieel beter voor komen te staan, blijven de afspraken overeind.Beeld BSR

Terwijl de doemscenario’s voor de voetballerij zich opstapelen, werd in de sector donderdag eindelijk een collectieve barrière geslecht. Via een breed gedragen richtlijn over salariskortingen kunnen de clubs met spelers en trainers in gesprek om tijdelijk hun lonen te verlagen. Zo is in totaal een besparing van zo’n 35 miljoen euro te realiseren. Voor Ajax, PSV en Feyenoord gaat het om verreweg de grootste bedragen.

Onlangs liet KNVB-directeur Eric Gudde in een noodkreet aan het kabinet weten dat het ­betaald voetbal tussen de 300 en 400 miljoen euro schade lijdt, als er dit kalenderjaar niet met ­publiek wordt gevoetbald. Hij vroeg om steun, maar kreeg een wedervraag: wat doet de voetballerij zelf om de schade te beperken? Een deel van het antwoord ligt er nu.

Donderdag werd bekend dat het kabinet rekening houdt met zeker een jaar voetbal voor lege tribunes. Geen fans maar ook geen sponsoren in het stadion, het zou een catastrofe zijn voor de clubs, veel groter dan Gudde voorspelde.

Niet verplicht

Toch wist de voetballerij juist donderdag de handen een keer ineen te slaan. Spelersvakbonden, de vakvereniging voor coaches (CBV) en de clubs (via de Federatie van Betaald Voetbal Organisaties, FBO) vonden elkaar op het inleveren van loon. De clubs kunnen nu in gesprek met spelers en coaches, waarbij overigens niets verplicht is, zegt FBO-directeur Serge Rossmeisl. “Het is een richtsnoer en clubs kunnen andere afspraken maken, als ze dat willen. Nu het collectief gedragen is, moeten er wel heel goede redenen zijn om meer van spelers te vragen. Dit is een voor de voetballerij behoorlijk uniek akkoord. Belangrijk om te melden, is nog wel dat niemand er per se mee hoeft in te stemmen.”

Wie veel verdient, draagt volgens de regeling via een progressief stelsel het meeste af. Van elke euro boven de 500.000 euro wordt 20 procent afgeslagen. Lage lonen worden ontzien. Spelers met een inkomen tot 25.000 euro hoeven niks in te leveren. Ook is afgesproken dat in de Keuken Kampioen Divisie clubs komend seizoen niet de nu verplichte 16 contractspelers in dienst hoeven te hebben, maar 14. Rossmeisl: “Ook daar is sprake van nijpende problemen en daarom wordt ook door alle partijen meegedacht. Stapsgewijs wordt het weer opgebouwd, waarbij we voor seizoen 2021-2022 hebben afgesproken dat er minstens 15 contractspelers in dienst moeten zijn en daarna geldt de normale regeling weer.”

Veel clubs zijn al druk bezig om salarisver­lagingen mogelijk te maken. Bij PSV kondigde de directie twee weken geleden aan 20 procent in te leveren en ook bij Feyenoord en Ajax zijn hierover gesprekken gaande.

Transfers

Maar wat als de coronasituatie snel verbetert of als clubs door een lucratieve transfer hun boekhouding ineens op orde hebben? Als Berghuis of Van de Beek voor 30 miljoen euro wordt verkocht? Rossmeisl: “De korting is in beginsel afgesproken voor de periode dat zonder publiek wordt gespeeld. Over dit soort onderwerpen is gesproken, maar het is wel een onvoorwaardelijke regeling. Het lijkt ons logisch dat clubs die het toepassen verantwoord met hun geld omgaan, zoals dat eigenlijk altijd moet.”

Inkomende transfers blijven dus ook mogelijk, maar Rossmeisl verwacht dat veel clubs pas op de plaats zullen maken. “Aan nieuwe spelers kun je niet ineens een veel hoger salaris aanbieden. Zo werkt het in onze ogen niet. Al gaat dit wel op goed vertrouwen.”

 
Meer over