Update

Volleybalsters laten Brazilië even schrikken

De Nederlandse volleybalsters zijn vanavond in Verona tegen Brazilië niet tot een stunt in staat geweest, maar hebben de olympisch kampioen en WK-favoriet wel heel even schrik aangejaagd. Dat was al meer dan op grond van het voorgaande duel in de tweede fase (0-3 tegen Servië) werd verwacht. Oranje won de eerste set, had een miniem kansje in de tweede, maar werd daarna overklast: 1-3 (25-23 20-25 16-25 16-25).

null Beeld EPA
Beeld EPA

Bondscoach Gido Vermeulen gaf ditmaal de voorkeur aan het tandem Laura Dijkema (spelverdeelster) en Manon Flier (diagonaalaanvalster) boven Femke Stoltenborg en Judith Pietersen. Celeste Plak, Lonneke Slöetjes, aanvoerster Robin de Kruijf en Quinta Steenbergen mochten ook beginnen. De laatste middenblokkeerster maakte vrij snel plaats voor Yvon Beliën.

Aanvankelijk zag het ernaar uit dat Nederland er helemaal niet aan te pas zou komen. In 20 onderlinge duels tijdens belangrijke toernooien wonnen de 'lange vrouwen' slechts eenmaal, in 2007 met 3-2. De Zuid-Amerikaansen, gezegend met lengte, snelheid en kracht, kenden een bliksemstart. Ze stonden bij de eerste technische time-out met 8-2 voor, en bij 13-6 leek de eerste setwinst een kwestie van tijd.

Op dat moment zag Vermeulen met toenemende tevredenheid dat de schroom plaatsmaakte voor opportunisme. Nederland ging vrijuit volleyballen en kwam uitstekend terug. De 18-jarige Plak ging aanvallend voorop. De Braziliaanse service ging vaak in haar richting - als passer-loper schiet haar pass nog duidelijk tekort - maar als 'Plak Attack' maakt de Noord-Hollandse snel naam. Ze was belangrijk in de beslissende fase van de eerste set, evenals Flier (opslag), Dijkema (set-ups en doortikballen) en Slöetjes.

De vreugde was van korte duur. Ook in de tweede set kwam de titelkandidaat met 8-2 voor. Opnieuw toonde Oranje veerkracht (10-10) en op 16-18 leek er nog steeds iets mogelijk. Toen ook de Braziliaanse middenaanval ging draaien, was er echter geen houden aan. In de derde en vierde set werd de oplossing ook niet in de breedte van de selectie gevonden.

Meer over