Update

Volleybalsters eenvoudig naar laatste vier OKT

De Nederlandse volleybalsters hebben de halve eindstrijd bereikt van het olympisch kwalificatietoernooi. Oranje versloeg donderdag in Ankara Kroatië met 3-0 (25-19 25-17 25-23) en eindigde daardoor als eerste in groep A. Dat betekende dat Europees kampioen Rusland, de winnaar van de andere poule, werd ontlopen en de medaillestrijd vrijdag begint tegen Italië.

null Beeld afp
Beeld afp

Nederland ligt, na de teleurstellende start tegen Duitsland (2-3), dus goed op koers. Na de cruciale 3-0 tegen het gastland, met wervelend powervolleybal, kon bondscoach Giovanni Guidetti vertrouwen op een goede afloop, ook zonder een galavoorstelling. De afstemming tussen spelverdeelster Laura Dijkema en de aanvalsters, waarop de aandacht nog eens extra was gevestigd, bood voldoende garantie.

Met name Lonneke Slöetjes, met 23 punten topscoorster, was amper af te stoppen. ,,Daar trainen we de hele zomer op, duizend keren gedaan, de snelheid van de bal, het ritme. Als de aanval dan lukt, is dat een heerlijk gevoel'', was haar reactie.

Het begin was een tikkeltje weifelend doordat Nederland moest winnen en Kroatië niets meer te verliezen had. ,,Een gekke pot, die je normaal makkelijk wint. Toch weet je maar nooit met zo'n Oostblokploeg''. Al snel was duidelijk dat de nog puntloze opponent geheel afhankelijk was van Katarina Barun, Maja Poljak en spelverdeelster Ana Grbac. Te weinig voor een verrassing.

Guidetti beschikte over een veel breder en beter potentieel, met naast Slöetjes ook Anne Buijs, Maret Balkestein-Grothues en Robin de Kruijf in een productieve bui. Het beste bewijs leverde Yvon Beliën, die zich als vervangster van Quinta Steenbergen onderscheidde als middenblokkeerster en in de gauwigheid zeven punten bijdroeg.

Beliën maakte in de derde set een opvallend deel van het verschil. In de eerste was een nuttige video-challenge de voorzet naar de zege, in de tweede waren twee servicebeurten van Buijs doorslaggevend en in de derde zat het blok dicht. In alle sets sloeg Slöetjes raak wat en hoe ze wilde.

Of ze vrijdag tegenover Italië, Polen of toch België, dat zou profiteren van Poolse winst met 3-2, zou komen te staan, maakte haar niet uit. ,,We kijken vanavond wel wie het wordt. We gaan toch uit van eigen kracht. Rusland is heel goed. Daar verloren we in de EK-finale van, maar hier kan het alleen maar beter gaan''.

null Beeld afp
Beeld afp
null Beeld afp
Beeld afp
null Beeld afp
Beeld afp
null Beeld afp
Beeld afp
null Beeld afp
Beeld afp
null Beeld afp
Beeld afp
Meer over