Volleybalster Celeste Plak is trots op haar rol als ‘supersub’

Onder leiding van een nieuwe bondscoach bereidt volleybalster Celeste Plak zich met Oranje deze week voor op het olympisch kwalificatietoernooi.

Het Parool
Plak: ‘Het is zwaar, je moet constant ‘ready’ zijn, één vingerknip en je moet er staan’ Beeld ANP/Ronald Hoogendoorn
Plak: ‘Het is zwaar, je moet constant ‘ready’ zijn, één vingerknip en je moet er staan’Beeld ANP/Ronald Hoogendoorn

De ploeg is neergestreken nabij Berlijn, waar Giovanni Caprara een week de tijd heeft zijn ideeën toe te passen. Plak is benieuwd of de Italiaan in haar, net als zijn voorgangers, de ideale ‘supersub’ ziet.

Ze is 24 jaar, 1,90 meter lang en befaamd om haar harde smashes. ‘Plak ­Power’ is een begrip geworden, een extra portie energie die Oranje de afgelopen jaren regelmatig nodig had om het verschil te maken. Ze was erbij in Rio, als jonkie, waar Nederland vierde werd. Ze was er vorig jaar bij op het WK, weer afgesloten als nummer 4. Opnieuw niet als basisspeelster, maar Plak klaagt niet over haar rol als invalster op moeilijke momenten.

“Het is zwaar, je moet constant ‘ready’ zijn, één vingerknip en je moet er staan. Maar ik heb er vrede mee. Ik voel ook trots, dat ik het team zo kan helpen. Het klinkt misschien politiek correct, maar ik meen het.”

Plak heeft nog niet meer dan een eerste indruk van Caprara, de Italiaan die de in het najaar ontslagen Jamie Morrison is opgevolgd. “Hij komt over als een mensenmens, iemand met humor en zelfspot.”

Morrison werd afgerekend op de resultaten: Oranje miste directe kwalificatie voor de Spelen door een kans­loze nederlaag in en tegen Italië en bleef bij het EK steken in de kwart­finales. En de chemie tussen coach en speelsters was uitgewerkt.

“Voor een aantal speelsters is het de laatste kans om nog een keer de Spelen te halen. Alles moet kloppen,” zegt Plak, die deze zomer de Italiaanse competitie (Novara) verruilde voor de Turkse. Ze woont en speelt in provinciestad Aydin, samen met Oranje-aanvoerster Maret Balkestein-­Grothues.

Vanaf dinsdag 7 januari speelt Nederland in Apeldoorn poulewedstrijden tegen Azerbeidzjan, Bulgarije en Polen, gevolgd door een finaleweekend waarin één ticket voor Tokio klaarligt. Het thuisvoordeel moet de ploeg, die in Ankara tegen Turkije op het EK van het veld werd geblazen, erdoorheen slepen. “Daar konden we elkaar in het veld niet eens verstaan. Ik ben dankbaar dat de bond zich zo heeft ingezet om thuis te kunnen spelen.”

Het verloren OKT in Italië heeft ze gewist. “Het zijn ‘toxic feelings’ die je zo snel mogelijk uit je lichaam moet laten verdwijnen. We hebben ons lesje geleerd.”

Meer over