Voetbalfinale Afrika ontaardt in chaos

De finale van de Afrikaanse versie van de Champions League is vrijdagnacht op een bizarre manier geëindigd. Het Tunesische Espérance won het belangrijkste toernooi voor clubteams nadat de spelers van tegenstander Wydad Casablanca hadden geweigerd verder te spelen.

ANP

Het Marokkaanse team was boos omdat scheidsrechter Bakary Gasama een doelpunt van de ploeg had afgekeurd en de VAR niet raadpleegde. Die zou niet hebben gefunctioneerd.

Het eerste duel in Rabat was in 1-1 geëindigd. Espérance kwam in Tunis op een 1-0-voorsprong waarna Walid El Karti met het hoofd gelijk leek te maken. Volgens de arbiter was daaraan voorafgaand een overtreding gemaakt dan wel was er sprake van buitenspel. Hij weigerde de assistentie met videobeelden in te schakelen. Spelers, reserves en begeleiders verdrongen zich daarna rond de scheidsrechter die het duel staakte.

Na anderhalf uur wachten zagen de 60.000 toeschouwers dat Espérance tot winnaar van de Champions League werd uitgeroepen. De Afrikaanse voetbalbond kondigde voor dinsdag een vergadering aan waarin het incident wordt besproken.

De aanvoerder van Espérance, Khalil Chemmam, verklaarde naderhand bij tv-zender Beinsports dat de Gambiaanse scheidsrechter beide aanvoerders voor de aftrap had verteld dat het VAR-systeem niet werkte. Hij zou daarop gevraagd hebben of beide teams bereid waren toch te voetballen. De aanvoerders hadden zich akkoord verklaard, al beweerden spelers van Wydad later dat hun aanvoerder noch Engels noch Frans verstaat en dat dat daarom onwaarschijnlijk is.

Meer over