Plus

Vizier van Nederlandse schaatsers staat al op Salt Lake

Nederland verzamelde dit weekend bij de EK afstanden acht titels en een paar veelbelovende tijden. Maar wat zegt dit over de kansen bij de WK afstanden, over een maand op het razendsnelle recordijs van Salt Lake City?

Pim Bijl
De ploegenachtervolging, met winst voor Patrick Roest, Marcel Bosker en Sven Kramer. Beeld ANP
De ploegenachtervolging, met winst voor Patrick Roest, Marcel Bosker en Sven Kramer.Beeld ANP

Patrick Roest plakte zondagochtend eigenhandig zijn nieuwe baanrecord op de 5000 meter op het bord in Thialf. Na een aantal vergeefse aanvallen was het een dag eerder gelukt. Een nieuwe toptijd in Heerenveen (6.08,92), goed voor de Europese titel uiteraard. Dat zorgde voor blijdschap, ook al omdat het voor Roest een heerlijke bevestiging is in aanloop naar de WK afstanden – het toernooi dat alle topschaatsers rood omcirkeld hebben in hun agenda’s.

Want voor hen ligt er een unieke kans in Salt Lake City. Een WK afstanden op recordijs, waar bij de juiste omstandigheden wereld­records kunnen sneuvelen, dat komt niet vaak voor. In 2007 voor het laatst, om precies te zijn. Wereldkampioen worden in een historische tijd, dat was bij de ploegenpresentaties voor aanvang van deze schaatswinter al hét gespreksonderwerp.

Een mooie tijd

Na de met acht titels voor Nederland succesvolle EK afstanden gaat het vizier definitief op Salt Lake. Veelzeggend is de keuze van Roest om veel tijd door te gaan brengen in Salt Lake City, waar de 24-jarige wereldkampioen allround pas één keer heeft gereden. Boven een beker chocomel besloten hij en zijn coach Jac Orie om na een korte rustperiode alvast naar de razendsnelle ijsvloer te trekken. Roest verlaat Salt Lake tussentijds alleen nog voor de wereldbekerwedstrijd in Calgary, een week voor de WK.

“Ik wil graag op die baan trainen,” vertelde Roest. “Ik ben daar nog niet zo vaak geweest en vind het fijn daar aan het snelle ijs en de hoogte te wennen. Ik hoop er weer een heel mooie tijd neer te zetten.” Een wereldrecord? Het ligt niet in Roests aard om zo’n aanval nu al aan te kondigen. “Ik denk gewoon aan de titels, niet per se aan wereldrecords.”

Maar Roest weet ook dat hij wordt uitgedaagd, want Sven Kramer heeft zijn rugproblemen na een moeizame seizoensopening nu beter onder controle. Het gat tussen de twee ploeggenoten is niet groot, zaterdag nog geen twee tellen. “Ik werd niet op 3 of 4 seconden gereden, maar door Patrick kan ik mij geen foutjes meer veroorloven,” zei Kramer. Een grote inhaalslag zit er de komende maand niet in. “Heel eerlijk: ik ga nu fysiek niet meer inlopen. Omdat bij mij heel blijven belangrijker is. Toch kijk ik er met vertrouwen naar uit.”

Wereldrecord

Al waren de EK natuurlijk niet alleen een test, veel schaatsers gaven wel aan dat de spanning pas enkele dagen van tevoren opkwam. Thomas Krol ging rond oud en nieuw nog drie dagen naar zijn vriendin in Inzell. De meest wonderlijke voorbereiding was die van Esmee Visser, die de Europese titel op de 3000 meter pakte. Zij verhuisde een week geleden. “Dat had ik een beetje onderschat,” zei ze lachend. “Verhuizen zou ik vlak voor de WK niet doen.”

Visser weet dat ze straks, ook met concurrentie van buiten Europa, kansrijk is. Dat geldt uiteraard ook voor routinier Ireen Wüst. Sinds vrijdagavond is zij op de 1500 meter de regerend olympisch, wereld- én Europees kampioene. “Nu ontbreekt alleen nog een wereldrecord.” Komt dat er volgende maand in Salt Lake City? “Ik zou het héél graag willen.”

Op de 1000 meter verwierf Jutta Leerdam (21) zich met winst in 1.13,67 een plekje bij het groepje vrouwen met podiumkansen in Salt Lake City. Uit haar mond nog geen ronkende teksten over wereldrecords, dat is in haar geval toekomst­muziek.

Krol (27) weet wel dat het voor hem mogelijk is. Hij reed vorig jaar bij de wereldbeker­finale in Salt Lake al twee keer onder het oude wereldrecord. Alleen was Kjeld Nuis toen nóg sneller. Met twee nationale titels en een Europese titel op de 1500 meter gaf Krol een signaal af aan Nuis, die op de weg terug is na een zware griep. “Met de tijden die ik rijd, is het geen vanzelfsprekendheid is dat hij hier onder zou komen. Het lijkt mij mooi om in Salt Lake City die battle met hem aan te gaan.”

Maar niet alleen de Nederlandse mannen lieten zich gelden. Een zindering ging door Thialf na het dikke baanrecord van Pavel Koelizjnikov op de 1000 meter (1.07.09), ruim zeven tienden sneller dan Krol. Een perfecte race van de Rus, die de schaatswereld een maand voor dé wedstrijd van het jaar nog meer in recordsfeer bracht. Wat zou de in Collalbo trainende Kjeld Nuis daarna hebben gedacht?

Meer over