PlusInterview

Vivianne Miedema: ‘Dat record gaat eraan’

Aan de vooravond van het WK is Vivianne Miedema (22) meer dan ooit het middelpunt van de aandacht bij de Oranjevrouwen. ‘Ik ben er klaar voor. Meer dan vier jaar geleden.’

Tim Reedijk
Vivianne Miedema tijdens de wedstrijd tegen Australië, afgelopen zaterdag. 
 Beeld BSR Agency
Vivianne Miedema tijdens de wedstrijd tegen Australië, afgelopen zaterdag.Beeld BSR Agency

Vivianne Miedema is 22 jaar en toch begint ze volgende week aan haar derde (!) eindtoernooi met Oranje. Haar eerste was het WK van 2015, toen ze als 18-jarig talent het symbool werd van een nieuwe generatie, zo vlak na een EK waarin de Oranjevrouwen niet eens tot scoren kwamen.

Voor aanvang van dat WK in 2015 was ze dus al de hoop van de natie met 19 goals in 23 interlands, een productie die ze ‘niet heel slecht’ noemde. Tot scoren kwam ze echter niet tijdens het toernooi in Canada.

Nederlands blok

Op het EK van 2017 was haar rol anders. “Maar toen was ik 20 jaar. Dat vergat men nog wel­eens,” verzucht Miedema. “Ik heb een beetje druk wel nodig, maar het moet wel realistisch blijven. Dat is in de voorgaande jaren niet altijd zo geweest.” Het hoge verwachtingspatroon viel overigens wel te verklaren. Vanaf haar debuut op piepjonge leeftijd scoort de Hoogeveense er lustig op los. Daarbij liet ze ook op het gewonnen EK zien een steunpilaar te zijn, met na de groepsfase goals in elke ronde die Oranje bereikte. Inclusief finale.

Er volgde een dip. Het is nu nauwelijks nog voor te stellen, maar Miedema werd eind 2018 nog gepasseerd voor Lineth Beerensteyn in de cruciale play-offs om WK-kwalificatie tegen Denemarken. Het was een tijd dat Oranje qua spel en vorm sowieso zoekende was na het gewonnen EK. Zo ook Miedema, die zei voor het eerst in haar leven gepasseerd te zijn.

Maar ze vocht zich terug: ze sloot dit seizoen af als topscorer van Engeland en werd door haar collega-speelsters in de Premier League uitgeroepen tot de beste van de competitie. Stond ze toch maar mooi in haar galajurk naast Virgil van Dijk, als een Nederlands blok dat het afgelopen jaar de Premier Leagues had gedomineerd. “Ik denk wel dat dit tot een van mijn beste seizoenen gaat behoren,” aldus Miedema.

Record verbreken

En dat op haar 22ste. “Nog steeds een guppy,” zegt ze daar zelf over. Maar wel eentje met een flinke rugzak met ervaring. Zaterdag maakte ze haar 58ste doelpunt in Oranje, waarmee ze topscorer Manon Melis tot op één doelpunt is genaderd.

Een echte spitsengoal: kappen en koelbloedig diagonaal inschieten. Dat is toch lekker, zo vlak voor het eindtoernooi, waar Melis normaliter afscheid moet nemen van haar record. Miedema: “Als ik mijn eigen niveau haal, weet ik dat ik haar record op dit WK ga verbreken.”

Ze oogt relaxed. “Ik ben nu veel verder. Ik ben er klaar voor, meer dan vier jaar geleden. Ik kijk er ook meer naar uit dan toen. Ik heb een prima seizoen gehad en ik hoop die lijn door te trekken op het WK.

Ik denk dat er nu nog meer ogen op mij gericht zullen zijn, maar dat kan alleen maar gunstig zijn voor de andere meiden. Zo gaat het in de Premier League ook. Ik moet gewoon slim genoeg zijn, dan kunnen anderen daar weer van profiteren.”

Wordt Vivianne Miedema topscorer? Beeld LEX VAN LIESHOUT/ANP
Wordt Vivianne Miedema topscorer?Beeld LEX VAN LIESHOUT/ANP

KNVB wil gelijke beloning vrouwen

De vergoedingen van de Oranjevrouwen voor commerciële uitingen worden door de KNVB verhoogd. In de periode vanaf het komende WK tot 2021 worden deze ‘naar een substantieel hoger niveau getild’, zo meldt de KNVB. In 2023 moeten de vergoedingen op gelijke hoogte komen met die van de mannen.

“Wij zijn tevreden met de nieuwe afspraken en kijken met een goed gevoel terug op de gesprekken met de KNVB,” zei Vivianne Miedema namens de spelersraad van de Oranjevrouwen. “Het is mooi dat we op deze manier met elkaar een stap kunnen zetten naar een gelijkwaardige waardering voor zowel mannen als vrouwen die uitkomen voor Oranje.”

De KNVB hoopt dat de vergoedingen vanuit de Fifa, Uefa en de tv-gelden met betrekking tot de vrouwen fors omhoog gaan. De bond heeft daar zelf geen invloed op. Zowel de KNVB als de spelersgroep accepteert dat de Uefa en de Fifa momenteel meer betalen voor de mannen. Dat verschil moet op den duur wel verdwijnen, vindt de bond.

De spelersvakbond in Australië heeft inmiddels een campagne gelanceerd om het prijzengeld bij het wereldkampioenschap voetbal voor mannen en vrouwen gelijk te trekken. De winnaar van het komende WK voor vrouwen in Frankrijk, georganiseerd door de Fifa, ontvangt ruim 3,5 miljoen euro. Bij het WK voor mannen in Rusland, vorig jaar, kreeg wereldkampioen Frankrijk 33,7 miljoen euro.

Meer over