Vitesse-aanhang niet vervolgd voor leuzen

Het Openbaar Ministerie gaat acht supporters van de Arnhemse voetbalclub Vitesse niet vervolgen voor het roepen en zingen van antisemitische leuzen rond een wedstrijd tegen Ajax in september vorig jaar.

ANP
Supporters van voetbalclub Vitesse scandeerden ‘alle Joden aan het gas’.  Beeld ANP
Supporters van voetbalclub Vitesse scandeerden ‘alle Joden aan het gas’.Beeld ANP

Volgens het OM is er geen bewijs gevonden dat deze acht mannen de leuzen hebben geuit. “Heel teleurstellend,” vindt het Centrum Informatie en Documentatie Israël CIDI, dat samen met het bestuur van Vitesse aangifte deed tegen de groep.

De zaak tegen de acht Vitesse-aanhangers is geseponeerd, aldus een woordvoerder van het OM vrijdag. “Op beelden zijn acht mannen herkend. Maar van die acht staat niet vast dat zij daadwerkelijk hebben gediscrimineerd.”

Het CIDI vraagt zich af “wat er dan wel nodig is om een einde te maken aan dit soort uitwassen. Het OM en de clubs zeggen keer op keer dat dit moet stoppen, maar zelfs beeld en geluid is blijkbaar niet genoeg.” Het CIDI zette een filmpje van de groep na de wedstrijd online.

Vitesse heeft mannen die op beeld te zien zijn een stadionverbod opgelegd. Of dat verbod in stand blijft nu het OM niet vervolgt, kon de club vrijdag nog niet zeggen.

Meer over