Plus

Virgil van Dijk over Liverpool-Real Madrid: ‘Deze finale voelt als beloning voor geduldig revalideren’

Virgil van Dijk verheugt zich op zaterdagavond: Liverpool tegen Real Madrid als Champions Leaguefinale, mooier wordt het voetballeven niet. Hij kan op zijn 30ste zijn tweede CL-beker winnen. ‘Dat ik hier sta, voelt als de beloning voor het geduld dat ik heb gehad met revalideren.’

Maarten Wijffels
Virgil van Dijk.  Beeld Uefa/Getty Images
Virgil van Dijk.Beeld Uefa/Getty Images

Virgil van Dijk kijkt ontspannen om zich heen op het veld van het Stade de France. Nu ziet hij nog lege tribunes. Maar bij de aftrap van Liverpool-Real Madrid zal het zijn zoals Jürgen Klopp deze week zei: “Het stadion zal mooi klassiek zijn opgedeeld in rood en wit. En zo zal de hele wereld zijn opgedeeld. Je bent bij deze finale rood of je bent wit.”

Alweer voor de derde keer sinds 2018 maakt Van Dijk de aanloop mee naar de grootste wedstrijd in het Europese clubvoetbal. Maar heel weinig mensen hadden dat voorzien. “En ik zelf ook niet,” zegt hij meteen.

Van Dijk staat er ontspannen in. “Het maakt dus écht een verschil als je ergens ervaring mee hebt. Een grote finale moet je leren spelen. Ik weet nog goed, de eerste keer in 2018 in Kiev, toen was alles nieuw en spannend, ook de aanloop ernaar toe. Bij de tweede finale een jaar later liep het een stuk beter, ook wat mezelf betreft. Nu gaat alles al een week relaxed; we hebben allemaal ervaring hoe het is om de finale te verliezen. We kennen allemaal het euforische gevoel als je ’m wint.”

“Dat laatste willen we nog een keer. Het wordt heel zwaar, Real Madrid is denk ik hét Champions Leagueteam van de laatste tien jaar. Maar tegelijkertijd zijn wij óók best wel goed.”

Terreinknechten met handmaaiers

Eerder deze week vertelde Van Dijk over zijn verwachtingen op het trainingscomplex van zijn club. Dat staat na een verhuizing midden in de coronapandemie nu in Kirkby, op 25 minuten rijden vanuit hartje stad. Het was genieten bij een zeldzame openbare training. Van dichtbij viel weer eens op hoe hoog het niveau ligt als de top van de top een partijtje speelt.

Dat gebeurt bij Liverpool op een veld waar direct na afloop al acht terreinknechten met handmaaiers het gras verzorgen. Binnen trekt een joekel van een billboard de aandacht. Er staan drie woorden op: Know You Can. En dat tegen het decor van een foto van een volgepakt Anfield Road dat de Liverpoolspelers toejuicht na een gewonnen wedstrijd.

Van Dijk: “Als ik naar dit seizoen kijk, dan zijn we gaandeweg steeds beter gaan spelen. Het beeld was toch een beetje ontstaan dat Liverpool een ploeg is die alleen maar counterpressing speelt. Dus: als we de bal verliezen, altijd maar direct volle bak druk. Maar we zijn meer gaan variëren, kunnen nu ook afwachten. We hebben daarin de juiste balans gevonden.”

“En ook aan de bal hebben we ons verbeterd. Dat komt in mijn ogen vooral door Thiago. Wat een speler is dat! Thiago is zó goed op het middenveld en zó belangrijk; tegenstanders zien dat ook en moeten erop anticiperen. En als ze dat doen, komt er meer ruimte voor onze jongens voorin.”

Zelf zit je inmiddels aan 58 officiële wedstrijd, inclusief Oranje. En dat in het jaar na zo’n zware blessure. In hoeverre voelt deze finale spelen ook als een beloning?

“Het voelt absoluut als een beloning. De beloning voor het geduld dat ik heb gehad tijdens het revalideren. Een jaar geleden om deze tijd had ik net het EK afgezegd. Hoezeer ik daar ook van baalde, het was de juiste beslissing. Ik profiteer er nu van dat vorig jaar om deze tijd al mijn voorbereiding op het seizoen begon.”

Laatst in de FA Cup-finale kreeg je wel last van die knie.

“Mijn lichaam trapte inderdaad op de rem. Dat was voor het eerst, en dat is niet gek na zoveel wedstrijden. Ik ben er anderhalve week uit geweest en ik merk dat dat goed is geweest. Ik voel me weer helemaal klaar voor het laatste stukje van het seizoen, met straks in juni ook nog Oranje.”

“Mentaal was het alleen in het begin na mijn rentree even lastig. Ik ben heel hard voor mezelf en heel zelfkritisch, maar toen er in het begin kleine momentjes waren dat het wat minder ging in wedstrijden en ik kritiek kreeg, bleef die in mijn hoofd zitten. Dan merk je dat je toch wat gevoeliger bent, wat onzekerder, want je komt terug van een heel zware blessure. Het was niet alleen de kruisband die kapot was hè, ook de binnenband en nog wat dingetjes in die knie. Ik mag heel blij zijn met hoe dit seizoen gaat.”

Je wordt de 17de Nederlander met speeltijd in drie of meer CL-finales. Heb je eigenlijk nog iets bewaard thuis van de eerste keer dat je ’m won? De beker in klein formaat of zo?

Van Dijk begint te lachen. “In klein formaat? De beker op ware grootte! Ja, als je Champions League wint, moet je jezelf belonen, vind ik. Die beker staat thuis op een mooie plek in mijn kantoor.”

Op straat in Liverpool zeggen mensen: als ze winnen van Real komen er een miljoen mensen naar de rondrit door de stad. Maar jij moet je maandag ‘gewoon’ melden bij Oranje. Tijd voor feest is er niet.

“Als we winnen, ga ik wel eerst genieten, hoor. Zo’n rondrit is op zondag. We verzamelen maandag in Zeist.”

Krijgt de chirurg nog een cadeautje als jullie winnen?

“Die heeft al aardig wat cadeautjes gehad dit seizoen. Maar ik ben wel heel lief voor anderen, dus ja, misschien komt er dan wel een fles wijn aan of zo.”

Meer over