Vettel pakt met zege een nieuw record

Op Sebastian Vettel staat in de Formule 1 nog steeds geen maat. De Duitse autocoureur is al bijna een maand zeker van zijn vierde wereldtitel op rij in de koningsklasse, maar van enige verslapping in de concentratie is bij hem geen sprake. De 26-jarige piloot van Red Bull schreef zondag in Austin in vertrouwde stijl de Grote Prijs van de Verenigde Staten op zijn naam.

null Beeld anp
Beeld anp

Voor Vettel, die van poleposition was gestart, was het in Texas zijn achtste triomf op rij dit seizoen. Daarmee vestigde hij een record voor het aantal opeenvolgende overwinningen in één seizoen. De Italiaan Alberto Ascari won in de jaren vijftig negen GP-races op rij, maar dat was over twee seizoenen verspreid.

Van der Garde
Giedo van der Garde reed de hele wedstrijd zoals gewoonlijk in de achterhoede. De Nederlandse coureur van Caterham moest met de 19e plaats genoegen nemen.

Vettel kan met zijn illustere landgenoot Michael Schumacher nog op gelijke hoogte komen voor het aantal GP-overwinningen in een heel seizoen. Dat staat nu nog op naam van 'Schumi' met 13. Vettel bracht zijn totaal in Texas op 12, met komend weekeinde de Grand Prix van Brazilië nog op het programma.

Crash
Al in de eerste ronde verscheen op het zonnige en hete Circuit of the Americas de safetycar in de baan na een flinke crash van de Duitser Adrian Sutil van Force India. De coureur bleef ongedeerd. Na de hervatting van de race reed Vettel gestaag weg van zijn achtervolgers, met de Fransman Romain Grosjean (Lotus) op de tweede plek.

Met nog 20 ronden te rijden, ruim 10 minuten na zijn eerste en enige pitsstop voor een bandenwissel, bedroeg de voorsprong van Vettel op Grosjean zo'n 10 seconden. De 38e GP-zege voor de superieure Duitser kwam in de slotfase geen moment in gevaar, hoewel zijn voorsprong op Grosjean nog wel iets terugliep. De Fransman sloeg met succes een aanval van de Australiër Mark Webber, de teamgenoot van Vettel, op zijn tweede positie af. Hij kwam ruim 6 seconden na Vettel over de finish.

De Spanjaard Fernando Alonso eindigde in zijn Ferrari op de vijfde plaats. Daarmee verzekerde de tweevoudige wereldkampioen zich van de tweede plaats in het WK-eindklassement.

Meer over