Veryupping? In Amsterdam bloeit het tennis

De tennissport zit landelijk in een crisis. Het ledental van de bond zakte in vijf jaar van 695.000 naar 605.000. Amsterdam blijkt het enige gebied in Nederland te zijn waar het tennis bloeit, met een groei van dertien procent in diezelfde periode.

Sander Collewijn
null Beeld Floris Lok
Beeld Floris Lok

De wachtlijsten bij de bijna dertig tennisclubs in Amsterdam puilen uit. De huurprijzen van de banen stijgen. En er is behoefte aan meer tennisparken. Alles staat haaks op de landelijke ontwikkeling. Rarara, hoe kan dat?

Het Nederlandse tennis hobbelt niet alleen qua prestaties van onze topspelers van teleurstelling naar teleurstelling - het is al twee decennia wachten op een nieuwe Richard Krajicek- ook de dalende ledenaantallen hebben alarmbellen doen afgaan bij tennisliefhebbers én op het bondsbureau in Amersfoort.

Fitness en hardlopen zijn laagdrempelige concurrenten van het traditionele tennis, waar je nog altijd entreegeld, contributie en lessen moet betalen als je serieus aan de slag wilt gaan. Maar ondanks die concurrentie wil de Amsterdammer maar wat graag tennissen, blijkt uit cijfers van de KNLTB.

Veryupping
In Zeeland daalde het aantal leden van 16.701 in 2009 naar 12.824 in 2013; een daling van 23 procent. In diezelfde periode steeg het aantal leden in Amsterdam van 17.241 naar 19.485 - een stijging van 13 procent, en dat betreft alleen de officiële aantallen zonder de mensen die af en toe een baan huren en geen clublid zijn. De komende jaren zal dat aantal alleen maar groeien, blijkt uit de wachtlijsten van clubs als Joy Jaagpad, Tie-Breakers, VVGA en Festina, dat berucht is om een wachtlijst van minimaal zeven jaar en waar het helpt om te worden voorgedragen door bestaande leden. Anders is een tennisleven in het Vondelpark sowieso niet voor je weggelegd.

De krapte bevindt zich vooral bij de tennisclubs in West, Watergraafsmeer en Zuid. Is de populariteit van het tennis in Amsterdam een uiting van 'de veryupping' van de stad, aangezien stadsdelen ook de etalage zijn voor de bakfiets en de hockeystick? Het zou zomaar kunnen, want zo bleek vorig jaar al dat Amsterdam over dertig kunstgrasvelden te weinig beschikt om alle popelende hoofdstedelingen met hockeyambities te herbergen. Het is ook zo dat 'de hoogopgeleide autochtoon' eerder geneigd is te participeren in het relatief 'dure' tennis dan dat mensen van buitenlandse afkomst dat doen. Naar de precieze samenstelling van de Amsterdamse tennispopulatie blijft het gissen, omdat niet elke tennisclub zijn demografie in kaart heeft gebracht.

Lees in Het Parool van dit weekend (11/12 april) uitgebreid over de bloei van tennis in Amsterdam.

Tennisclubs in de stad Beeld RH/ Het Parool
Tennisclubs in de stadBeeld RH/ Het Parool
Meer over