Vertrek Van Gelder schreeuwt om uitleg

ROTTERDAM - Medische redenen van persoonlijke aard noopten topsportmanager Hans Gootjes van gymnastiekbond KNGU dinsdag Yuri van Gelder uit de selectie voor de wereldkampioenschappen turnen te zetten. Die uitleg liet vele vragen open. Het wachten is op een toelichting van de Lord of the Rings zelf.

Topsportmanager Hans Gootjes van gymnastiekbond KNGU dinsdag tijdens de persconferentie in Ahoy Rotterdam. © anp Beeld
Topsportmanager Hans Gootjes van gymnastiekbond KNGU dinsdag tijdens de persconferentie in Ahoy Rotterdam. © anp

Van Gelder verdween dinsdagavond na een diner met de ploeg langs de achterdeur uit het sportershotel in Ridderkerk. Op dat moment was Gootjes al in Ahoy waar hij eerder op de dag de uitsluiting had bekendgemaakt, slechts met als motivatie 'zwaarwegende redenen'.

Van de ruim zes uur later afgelegde verklaring werd niemand wijzer. Gootjes verschuilde zich noodgedwongen achter een afspraak met Van Gelder en diens advocaat Cor Hellingman, alsmede de privacy van de sporter. ''Het besluit is door mij genomen op grond van medische redenen van persoonlijke aard. Ik kan dus geen nadere verklaring geven. Ik kan hooguit zeggen dat ik zeer teleurgesteld ben.''

Dopingschorsing

Van Gelder keerde in juli terug na een dopingschorsing van een jaar. In juni 2009 was hij betrapt op het verboden genotmiddel cocaïne. De Waalwijker kickte af in een kliniek in Schotland, hoewel hij in de NOS-documentaire Hangen en Opstaan, die woensdag met een extra hoofdstuk over de recente ontwikkeling wordt uitgezonden, ontkende verslaafd te zijn geweest. ''Dat vind ik een heel smerig woord'', vertelt hij daarin.

Van Gelder werd na zijn return intensief medisch begeleid. Gymnastiekbond KNGU maakte daarover strikte afspraken met de 27-jarige Brabander. ''We kunnen ons geen herhaling permitteren van wat gebeurd is'', zei KNGU-voorzitter Jos Geukers destijds.

Streng controleregime

De Brabander werkte tijdens zijn schorsing met coach Boris Orlov in een sporthal in Rosmalen aan zijn rentree. Half juli keerde hij terug bij de bond en ging hij weer trainen onder leiding van Bram van Bokhoven.

Van Gelder conformeerde zich aan een streng controleregime waarbij de KNGU bij de Dopinautoriteit extra controles kon aanvragen. Hij gaf toestemming de resultaten van die onderzoeken te delen met de verantwoordelijken bij de KNGU. Zijn rentree verliep voorspoedig. In Italië verprutste hij weliswaar zijn oefening door een vergissing in de volgorde van zijn elementen, begin september won Van Gelder al weer een wereldbekerwedstrijd in Gent.

Tweede kans

''Iedereen maakt fouten, je moet ervan leren. Ik dacht op het moment dat ik betrapt werd dat ik alles kwijt zou zijn. Maar ik denk dat ik er goed ben uitgekomen'', vertelde hij de week voorafgaand aan zijn terugkeer op de wedstrijdmat. ''Heel veel mensen laten me weten dat ik een tweede kans verdien. Ik heb de sport ook niet belazerd. Ben alleen heel erg stom geweest.''

De summiere uitleg van Gootjes en het zwijgen van Van Gelder lokten vooral suggesties uit. De Lord of the Rings heeft zichzelf maar ook de organisatoren van de wereldtitelstrijd in Rotterdam een slechte dienst bewezen. Een daad die schreeuwt om uitleg. (ANP)

Meer over