PlusAchtergrond

Verstappen opnieuw derde: ‘Ik kon ze niet bijhouden’

In België was de dominantie van Mercedes wederom gigantisch, ondervond Verstappen die sprak van een ‘saaie, eenzame’ middag. ‘Iedereen ziet liever een spannend gevecht,’ besloot winnaar Lewis Hamilton. ‘Maar dat is niet aan ons, hè.’

Arjan Schouten
Hamilton en Bottas rijden opnieuw weg bij Verstappen. Beeld AFP
Hamilton en Bottas rijden opnieuw weg bij Verstappen.Beeld AFP

Het mooiste circuit van de kalender had ook zonder volk een fijnere show op het asfalt verdiend. De jacht van de Belgische politiehelikopters op illegale Nederlandse pottenkijkers in de omringende bossen, verliep ongetwijfeld een stuk spannender dan de race op Spa-Francorchamps. Zoals de top-3 aan de GP van België begon, zo werd het trio 44 omlopen later ook afgevlagd. Maar dan met wat meer lucht ertussen.

Het was zoals het al zo vaak was dit seizoen: de Mercedessen ijzersterk met alleen Max Verstappen in de buurt. Maar waar de Limburger de laatste weken soms Lewis Hamilton en geregeld Valtteri Bottas nog pijn wist te doen, was de overmacht van Mercedes nu weer te groot.

Wat ook niet hielp: allemaal wisselden ze vooraan vanwege een safety car al vroeg van mediums naar de harde banden. Zo werd het ook deels een Ardense proeve in bandenmanagement. “Zo jammer, want dit is zo’n geweldig circuit. Maar ik heb nauwelijks echt kunnen pushen,” treurde Verstappen. “38 van de 44 rondjes was het vooral managen en dat is niet zo vermakelijk.”

null Beeld EPA
Beeld EPA

Mercedes is er meesterlijk in, die éénstoppers controleren tot in alle facetten. De motor sparen, sparen op de banden en het tempo afstemmen op de eerste bedreiging van achteruit. Even leek Verstappen de kont van Bottas te naderen en de Fin kreeg alweer de opdracht zijn tempo ietsjes te verhogen. “Ik kon ze niet echt bijhouden, er was weinig aan te doen,” merkte de Nederlander, die voor de zesde keer op rij naar het podium mocht. “Die derde plaats was sowieso het hoogst haalbare, maar het was gewoon een beetje saai. Eenzaam.”

In zijn woorden klonk realiteitszin door, maar ook een bepaald verlangen naar een mooiere Formule 1. En dat zal menig fan met hem delen, want wat de koningsklasse naarstig nodig heeft is nog meer strijd en puur racegeweld. Serieus knokken op de baan, minder die voortdurende focus op het slijten van de banden en auto’s waarmee wél kort achter elkaar aan gereden kan worden en dus meer ingehaald.

Pushen

“Het is precies wat Max zegt,” gaf ook Hamilton toe, die voor de vijfde keer in zeven races won en zijn voorsprong in het WK uitbreidde tot 47 punten. “Je wilt pushen, aanvallen, pushen, aanvallen. Al dat managen is niet zo vermakelijk. Iedereen moest het tempo drukken om de auto naar huis te brengen.”

Dat Mercedes meesterlijk is in dat klinische racen, daar kan Hamilton echter wel weer van genieten, in zijn positie. “Maar ik begrijp ook wel dat de fans liever een spannend gevecht zien. Dat wil iedereen.”

De discussie hoort natuurlijk ook bij het moment, bij de almaar aanhoudende bijna verlammende dominantie van Mercedes. Toen Red Bull Racing alles won met Sebastian Vettel, noemde Hamilton dat acht jaar terug ook ‘slecht voor de sport’. En toen Michael Schumacher namens Ferrari jarenlang alles won, was hij nog een fan die het vaak ook wel geloofde. “Ik was nog een tiener, toen. Keek de start, ging een dutje doen en ik werd wel weer wakker bij de finish. En anders keek ik de samenvatting ’s avonds wel terug, veel sneller.”

Dat had de F1-fan zonder iets te missen gisteren ook prima kunnen doen na de vroege safety car, zo moest ook Hamilton toegeven. “Maar wat mensen wel moéten begrijpen: dit is niet onze fout, hè,” benadrukte hij nog maar eens. “Wij komen elke race weer ons uiterste best doen. Druk voor verandering moet je uitoefenen op de beleidsmakers, de mensen die deze sport leidden en vormgeven. Ik hoop echt dat ze er iets beters van maken in 2022.”

Bottas en Hamilton. Beeld AFP
Bottas en Hamilton.Beeld AFP
Meer over