Verstappen kwam er net niet voorbij

Weer vierde. Max Verstappen kwam in de buurt van het podium in de Grote Prijs van Azerbeidzjan, maar de Nederlandse Formule 1-coureur moest genoegen nemen met de vierde plaats in zijn Red Bull. Het was wel zijn beste klassering ooit op het stratencircuit van Bakoe.

Hanne Obbink
Max Verstappen zondagmiddag in actie op het stadscircuit van Bakoe. Beeld epa
Max Verstappen zondagmiddag in actie op het stadscircuit van Bakoe.Beeld epa

Weer vierde. Max Verstappen kwam in de buurt van het podium in de Grote Prijs van Azerbeidzjan, maar de Nederlandse Formule 1-coureur moest genoegen nemen met de vierde plaats in zijn Red Bull. Het was wel zijn beste klassering ooit op het stratencircuit van Bakoe.

De zege op het bochtige traject was gisteren voor Valtteri Bottas. De Fin stuurde zijn Mercedes voor de tweede keer dit seizoen als eerste over de finish. Zijn teamgenoot, wereldkampioen Lewis Hamilton, reed naar de tweede plaats, Sebastian Vettel werd derde in zijn Ferrari.

Eén punt verschil

Voor de vierde keer dit jaar veroverden de Mercedescoureurs de eerste twee posities. Bottas nam de leiding in het kampioenschap over van Hamilton. Het verschil tussen de teamgenoten is nu één punt: 87 tegen 86.

Verstappen lijkt dit seizoen patent te hebben op de vierde plek. Ook in Bahrein en China behaalde hij die klassering. Het was tevens de positie waarop hij de race in Bakoe van start ging na de kwalificatie. De eerste ronde in de race viel hem nog niet mee, want hij zag Sergio Pérez in de roze Racing Point voorbijkomen. Het duurde tot de zesde ronde eer de Limburger de Mexicaan weer inhaalde.

Zijn vierde plek was in de beginfase van de race allerminst veilig, want Charles Leclerc had de gang er goed in. Die was in zijn Ferrari vanaf de achtste startplek opgerukt en passeerde Verstappen. De jonge coureur kwam zelfs aan de leiding toen ook Bottas, Hamilton en Vettel hun pitstop maakten, maar hij bleef iets te lang doorrijden op zijn eerste set banden. Leclerc verloor daardoor uiteindelijk zoveel terrein, dat hij na zijn pitstop weer achter Verstappen belandde.

Op mediumbanden zette Verstappen een aantal keer de snelste ronde neer. Hij liep wel in op Vettel, maar kwam niet dichtbij genoeg om een inhaalpoging te wagen.

Hoewel zijn vierde plaats zijn beste ooit was in Bakoe, was Verstappen niet onverdeeld blij met de uitkomst. Er had meer in gezeten, vond hij, want in het middenstuk van de race reed hij het hardst van iedereen. “Ik reed het gat naar de top 3 dicht, ik geloof dat ik wel zeven of acht seconden heb goedgemaakt,” vertelde hij na afloop. “Helaas kwam er nog een safetycar op de baan en dat had gevolgen voor mijn banden. Ik kreeg ze niet meer op de juiste temperatuur en durfde ook geen risico te nemen, want anders hang je de auto zo in de muur hier.”

Vernieuwingen

Honda leverde voor de race in Bakoe een vernieuwde motor aan Red Bull, met iets meer vermogen. Voor de komende race, over twee weken in Barcelona, komen meer vernieuwingen. Topman Helmut Marko gelooft nog altijd dat Verstappen dit jaar wereldkampioen kan worden.

De Nederlander staat vierde in het klassement met 51 punten, derde man Vettel heeft er 52. Hoe ziet Verstappen zijn kansen? “De auto voelt al redelijk goed aan, maar het moet nog beter. Dat wil iedere coureur natuurlijk. En hopelijk ook iedere engineer.”

Meer over