Achtergrond

Verstappen als eerste F1-coureur over circuit in Zandvoort

Als eerste Formule 1-coureur racete Max Verstappen woensdagmiddag over het nieuwe circuit in Zandvoort. De Limburger opende de opgeknapte baan ‘officieel’ met een run in een oude Red Bull-bolide uit 2012.

Arjan Schouten
null Beeld EPA
Beeld EPA

In een RB8 maakte Max Verstappen zijn eerste meters op het nieuwe asfalt in Zandvoort. Eerst een installatieronde, vervolgens twee runs van steeds drie rondes. Zijn werkgever Red Bull Racing was groots uitgerukt voor de vuurdoop van Verstappen twee maanden voor de start van de Dutch Grand Prix. Met een Red Bull-truck, het vaste demo-team van monteurs die normaal de showruns verzorgen en een oude RB8, waarmee Sebastian Vettel in 2012 wereldkampioen werd.

Natuurlijk stuurde kind van Zandvoort Jan Lammers Verstappen symbolisch richting Tarzanbocht met een Nederlandse startvlag, waarna de Limburger voor het eerst mocht ervaren hoe het voelt om een F1-auto door de kombochten te sturen.

De vele bouwvakkers die nog aan het werk zijn om het circuit helemaal op tijd af te krijgen, verzamelden zich in hun oranje werkhesjes allemaal op de hoofdtribune om naar de eerste rondjes van Verstappen te kijken.

De asfaltering van de baan kwam eind februari gereed. Om die mijlpaal te vieren, nodigde de organisatie van de Dutch Grand Prix exact zestig dagen voor de rentree van de Formule 1 in Nederland Verstappen uit om als eerste een rondje te ervaren.

Meer over