Verrassingen in Melbourne blijven uit

MELBOURNE - De Australian Open is dag twee begonnen zonder verrassende uitslagen. Titelkandidaten Maria Sjarapova, Martina Hingis en Kim Clijsters behaalden donderdag op het tennispark van Melbourne moeiteloos de derde ronde.Bij de mannen ging de als vijfde geplaatste James Blake eenvoudig verder.

Het enkelspel bij de mannen is nu zonder Nederlands tintje. De in Sliedrecht geboren en Nederlands sprekende Australiër Robert Smeets vloog eruit in de tweede ronde tegen de als dertiende geplaatste Tsjech Tomas Berdych: 3-6 2-6 4-6. De 21-jarige Smeets stond voor het eerst in het hoofdtoernooi van Melbourne.

Het eerste grandslam van dit jaar heeft nog wel Hollandse inbreng in het dubbelspel. Michaëlla Krajicek en haar Hongaarse partner Agnes Szavay wonnen in de eerste ronde van de Italiaans/Duitse combinatie Romina Oprandi/Julia Schruff in twee sets: 6-3 6-1. Vorig jaar bereikten Krajicek en Szavay in Melbourne de derde ronde van het vrouwendubbelspel.

Rogier Wassen en zijn Zuid-Afrikaanse partner Jeff Coezee versloegen in de eerste ronde het Kroatische koppel Ivo Karlovic/Lovro Zovko met 7-5, 6-7 en 6-2. De 30-jarige Limburger en Coetzee spelen met zelfvertrouwen, want vorige week pakten ze de titel in Auckland.

De als eerste geplaatse Russin Sjarapova had geen enkele moeite met haar landgenote Anastassia Rodionova en won met 6-0 6-3. Sjarapova sloeg zes aces en twintig winners en daar was Rodionova, die in de tweede set last kreeg van haar bovenbeen, niet tegen opgewassen.

De Belgische Clijsters, vierde op de ranking, rekende eenvoudig af met de Japanse Akiko Morigami: 6-3 6-0. Dat de Vlaamse in vorm is, bewees ze dit jaar al met de titels in Hongkong en Sydney. ''Ik voel me goed en ben gelukkig. Ik denk dat ik daarom zo lekker speel'', zei de 24-jarige tennisster, die aan haar laatste jaar bezig is en zich dan met haar partner gaat wijden aan een gezinsleven.

Hingis maakte vorig jaar in Melbourne haar rentree na drie jaar afwezigheid. Toen was elke overwinning een verrassing, nu rekent ze op het bereiken van in ieder geval de kwartfinales. ''Dat verwacht ik van mezelf'', zei Hingis, die de Australian Open drie keer won. Donderdag maakte ze kort metten met de Russische Alla Koedriavtseva: 6-2 6-2.

Blake kwam bij de mannen eenvoudig een ronde verder. De als vijfde geplaatste Amerikaan had in zijn tweede partij in Melbourne geen enkele moeite met zijn landgenoot Alex Kuznetsov. Blake, de man die vorige week het toernooi in Syndey won, was klaar in tachtig minuten: 6-4 6-1 6-2.

De Australische favoriet Lleyton Hewitt bereikte ook de derde ronde en verbeterde daarmee zijn prestatie van vorig jaar. Hij verschalkte de Canadees Frank Dancevic in een viersetter: 6-4 6-4 3-6 6-4. (ANP)

© Het Parool, 18-01-2007

Meer over