Verlies voor Amsterdammer Giovanni Rijkaard tijdens boksgala

In een uitverkocht Carré heeft de Amsterdammer Giovanni Rijkaard (24) z’n negende profpartij verloren van de Nederlands-Armeense Andranik Mirzoyan (29). ‘Ik ben beroofd.’

Jop van Kempen
Andranik Mirzoyan won van Giovanni Rijkaard.  Beeld Jop van Kempen
Andranik Mirzoyan won van Giovanni Rijkaard.Beeld Jop van Kempen

De teleurstelling was van het gezicht van Rijkaard af te scheppen. Meteen nadat de uitslag bekend was geworden - twee van de drie juryleden wezen Mirzoyan als winnaar aan, het derde jurylid oordeelde onbeslist - beende hij de zaal uit.

“De jurybeslissing sloeg nergens op,” zegt Rijkaard. “M’n tegenstander plaatste meer stoten, maar die kwamen allemaal op m’n dekking. Ik had meer zuivere, rake stoten. En daar gaat het om bij profboksen.”

De partij tussen Rijkaard en Mirzoyan kwam nooit echt van de grond. Het bleef van beide kanten voorzichtig. Rijkaard gebruikte voornamelijk z’n linkse voorhand. Met rechterstoten - waarna je meer risico loopt om zelf geraakt te worden - was hij schaars. Mirzoyan was de beweeglijkere van de twee.

Door de nipte nederlaag staat Rijkaard (81 kilo) na negen partijen op vijf keer winst (drie keer op knock-out) en vier keer verlies (twee keer op knock-out).

Ondanks de teleurstelling laat Rijkaard zich niet uit het veld slaan. “Ik ga m’n geluk beproeven in het buitenland, waarschijnlijk in Duitsland,” zei hij. “Maar eerst moet ik twee keer winnen, want met deze statistieken kan ik daar niet aankomen. Ik ga op zoek naar twee relatief eenvoudige partijen.”

Nederlands kampioen

Xavier Köhlen (68 kilo) is Nederlands kampioen geworden. De bokser - in het dagelijks leven fiscalist - won na tien ronden van de Duitser Denis Krieger. Omdat er geen gelijkwaardige Nederlandse bokser voorhanden is, werd Köhlen dus Nederlands kampioen tegen een buitenlander, in een zogenaamde prestatiepartij.

Dat gegeven zegt iets over de deplorabele staat van het Nederlandse profboksen. De tijden dat Nederland met bijvoorbeeld Regilio Tuur (loopbaan van 1989 tot 2002), Raymond Joval (1994-2008) of Rudy Koopmans (1972-1984) nog een beetje meetelde in de bokswereld, zijn al lang vervlogen.

Eerbetoon

De aanleiding voor de Ben Bril Memorial is ook al nostalgisch. Het boksgala is een eerbetoon aan de in 2003 overleden Joods-Amsterdamse bokser Ben Bril, wiens succesvolle loopbaan eindigde toen hij tijdens de Tweede Wereldoorlog naar concentratiekamp Bergen-Belsen werd afgevoerd.

Bril stond daarna nog wel als scheidsrechter in de ring, onder meer op diverse Olympische Spelen. In 1960 werd hij op de Spelen in Rome uitgeroepen tot beste boksscheidsrechter ter wereld.

Meer over