Sport

Verdedigend Italië overleeft intense strijd

Als winnaar van de strafschoppenserie knokte Italië zich naar de winst op Spanje, na een voetbalgevecht met de allure van een finale.

Het Parool
Ontlading bij Italiaanse spelers na de winst op Spanje in de halve finale van het EK voetbal. Beeld Carl Recine/AP
Ontlading bij Italiaanse spelers na de winst op Spanje in de halve finale van het EK voetbal.Beeld Carl Recine/AP

Als een tornado blies het kabaal over de tribunes van Wembley, direct na de beslissende penalty van Jorginho. Italië-Spanje was zo’n wedstrijd die niet lang genoeg kon duren, met hoogstaand voetbal en een zinderende spanning.

De penaltyserie vormde de climax van een meeslepend gevecht, tussen twee landenteams van hoog niveau, gespeeld in een heerlijke entourage. Een tactisch en technisch fascinerend duel, dat werkelijk geen seconde verveelde.

Italië-Spanje was in veel opzichten een waardige EK-finale geweest, met de botsing van speelstijlen. Bij Spanje was toptalent Pedri een genot voor het oog, bij Italië schitterde ook nu weer het duo Bonucci/Chiellini, wapenbroeders in het hart van de verdediging, knokkend tot de laatste seconde.

Terugzakkende aanvaller

Over de hele wedstrijd bezien was Spanje speltechnisch de baas. Met Dani Olmo als valse spits opereerde bondscoach Luis Enrique in de geest van Johan Cruijff, een van zijn leermeesters. De zwervende en veelvuldig terugzakkende aanvaller van RB Leipzig had als opdracht de Italiaanse defensie uit evenwicht te brengen.

Dat lukte hooguit als onderdeel van het veldspel, maar niet per se als het om grote kansen ging. Spanje duwde de tegenstander ver naar achteren, het combineerde vaardig en beheerste het middenveld, maar Italië was niet erg onder de indruk. Olmo kreeg de beste kans, Italië moest het deze keer vooral van zijn counters hebben.

Die bleven lange tijd spaarzaam. Nicolò Barella was in de eerste helft gevaarlijk, kort na rust was Federico Chiesa al dichtbij, maar Spanje had ook in de tweede helft het meeste zicht op een goal. Sergio Busquets schoot net over, Olmo net naast.

Een weergaloze Italiaanse counter brak de halve finale na precies 60 minuten open, uitgerekend aan de oostkant van het stadion, pal voor de duizenden Italianen, het merendeel immigranten. Chiesa pikte een afgeweerde bal op en schoot die met een fraaie krul achter de Spaanse doelman Unai Simón.

Heerlijk golfslagbad

De score was amper geopend of Mikel Oyarzabal had de gelijkmaker al voor het inkoppen – voor de Italianen het signaal om nog wat fanatieker te verdedigen. Bij elk blok, bij elke tackle barstte er gejuich los aan de Italiaanse kant van het stadion, maar minstens zo hard klonk de ontlading even later aan de overkant, tien minuten voor tijd. Invaller Álvaro Morata ging ervandoor met de bal, kwam na een een-tweetje met Olmo alleen voor de keeper en rondde beheerst af in de korte hoek, keeper Gianluigi Donnarumma op het verkeerde been zettend: 1-1.

Die verdiende gelijkmaker deed recht aan de wedstrijd die Italië-Spanje was: een halve finale als een heerlijk golfslagbad, waarbij je hoopte dat er geen einde aan de deining zou komen. De verlenging gaf nog een extra dimensie aan het duel dankzij de spanning, compleet met scrimmages, overtredingen én een afgekeurde goal (buitenspel) van Domenico Berardi.

Pas laat op de Londense avond kwam er alsnog een winnaar, nadat de eerste twee penalty’s werden gemist door eerst Manuel Locatelli en vervolgens Olmo. Voor Spanje werd de sterk ingevallen Morata de schlemiel, waarna Jorginho namens Italië de winnende rustig achter Simón schoof. Komende zondag speelt Italië tegen de winnaar van Denemarken-Engeland; de ploeg is op voorhand al favoriet.

Geen klachten

Luis Enrique, de bondscoach van Spanje, had geen klachten na de verloren finale. “Mijn spelers hebben het geweldig gedaan. We hebben gespeeld zoals we wilden en we hadden kansen om te winnen, maar zo gaat dat in de elite van het voetbal: je moet leren winnen en verliezen.” De Spaanse ploeg kreeg alle lof toegezwaaid door zijn Italiaanse collega Roberto Mancini: “In balbezit is Spanje de sterkste ploeg op dit EK, we wisten dat het een zware wedstrijd zou worden. We hebben ons moeten ingraven en moesten onze kansen afwachten. In de penaltyloterij hebben we gewonnen, maar Spanje is een fantastisch team.”

Meer over