PlusAmstel Gold Race

Veelvraat Vos vinkt af in Valkenburg

Ze greep er ooit de wereldtitel en werd er Europees beloftenkampioen. En nu wint Marianne Vos in Valkenburg ook op spectaculaire wijze de Amstel Gold Race.

Daniël Dwarswaard
Marianne Vos juicht al, terwijl Demi Vollering haar nog bijna voorbij steekt. Beeld ANP
Marianne Vos juicht al, terwijl Demi Vollering haar nog bijna voorbij steekt.Beeld ANP

Heel even denkt ze dat ze te vroeg juicht. Marianne Vos (33) steekt haar armen al in de lucht, maar schrikt als landgenote Demi Vollering aan de linkerkant wel heel snel voorbijkomt. “Ik weet het niet,” zegt ze net na de finish tegen haar verzorgers. Al snel wordt Vos gerustgesteld en kan het genieten beginnen.

Na haar zege vorige maand in Gent-Wevelgem zijn er nog maar weinig koersen die nog ontbreken op haar imposante erelijst. De Amstel Gold Race was daar opmerkelijk genoeg wel één van. “Ik voelde dat niet als een lege plek, hoor,” zegt ze in een sporthal in Berg en Terblijt, die voor deze speciale corona-editie dienstdoet als perscentrum.

Nederlands podium

“Sinds de Amstel in 2017 weer op de kalender staat, is het voor mij een doel geweest om hier te winnen. Vandaag wilde ik het vooral goed doen voor mijn ploeg, Jumbo-Visma. Dat ik nu win, had ik in de laatste kilometers niet kunnen denken, maar het liep voor mij allemaal precies goed. Ik ben zelf echt niet bezig met het afstrepen van koersen die ik nog niet heb gewonnen, maar dit voelt natuurlijk wel heel lekker.”

De overwinning leek in de laatste kilometers inderdaad nog ver weg. Op de slotbeklimming van de Cauberg behoorde Vos niet tot de besten. De Poolse Katarzyna Niewiadoma en de Italiaanse Elisa Longo Borghini zijn samen vooruit, maar werken niet goed samen. Ogenschijnlijk verslagen keert het groepje met Vos toch nog terug. Ze wint vervolgens de sprint, die een compleet Nederlands podium oplevert. Vollering is tweede, Annemiek van Vleuten derde.

Wel is er dus die twijfel of Vollering niet nét de overwinning voor Vos’ neus heeft weggekaapt. “Haha, ik leer nog steeds,” zegt Vos na afloop opgelucht. “Ik had iets later moeten juichen. Ik wist eigenlijk wel dat ik had gewonnen, maar op zo’n moment ga je toch twijfelen. Ook omdat Demi het niet zeker wist. Eerder deze week in de Brabantse Pijl vierde Demi zelf nog te vroeg. Daarom wilde ik snel de bevestiging horen.”

Eerste vrouweneditie Parijs-Roubaix

In Zuid-Limburg won Vos dus al eens een Europese titel (beloften, 2006) en een wereldtitel (2012). Titels uit een andere tijd, zo lang fietst ze al mee in het vrouwenpeloton. En nog steeds hoort ze bij de wereldtop. “Ik vind het nog altijd een mooi spel, voel nog altijd de drive om zo goed mogelijk te presteren. Zeker bij deze nieuwe ploeg is dat een geweldige uitdaging. Ik leef om nu te presteren, niet om al te veel achteruit te kijken. Als we het hebben over WK’s van vijftien jaar geleden, dan denk ik wel: poeh, ik loop al best lang mee, ja.”

Nu de Amstel Gold Race is afgestreept, staan er nog een paar koersen op het verlanglijstje van Vos. De Omloop Het Nieuwsblad, Strade Bianche, Luik-Bastenaken-Luik en Parijs-Roubaix, waarvan in oktober de eerste vrouwen-editie op het programma staat. Maar eerst kan ze volgende week proberen Luik-Bastenaken-Luik naar haar hand te zetten. Vos: “Er is nog meer dan genoeg te wensen, hoor. We krijgen in de zomer de Spelen in Japan en op het einde een mooi WK in Vlaanderen. Dat zijn ook mooie doelen.”

Meer over