Plus

Veel paarden, actie en vaart op Museumplein Polo Amsterdam

Op het Museumplein wordt dit weekend volop aan paardensport gedaan tijdens de eerste editie van Museumplein Polo Amsterdam. Ook bij niet-ingewijden valt de sport in de smaak.

Hannah Stöve
Polo op het Museumplein: het levert een mooi plaatje op. Beeld Amaury Miller
Polo op het Museumplein: het levert een mooi plaatje op.Beeld Amaury Miller

Tussen de polowedstrijden tussen zes internationale teams door, geven beroemde ruiters als Anky van Grunsven demonstraties, waarin ze zorgvuldig uitleggen wat hun sport nou precies behelst. Tijdens de demonstratie van Olympisch eventingruiter Tim Lips vrijdagmiddag is de gratis publiekstribune vooral gevuld met wat aangewaaide toeristen en enkele ouders met kleine kinderen.

Echte paardensportliefhebbers zijn schaars, al zitten de Utrechtse biologiedocent Serana van Laarhoven (25) en de Oostereindse toegepaste biologiestudent Ellen Waas (21) er wel al een paar uur. Beiden zijn fanatieke ruiters en vooral erg nieuwsgierig naar de manier waarop menner IJsbrand Chardon zijn vierspan hanteert en hoe Tim Lips zijn majestueuze schimmel Bayro over de hindernissen jaagt.

In het echt is het goed te zien dat Lips een écht goede ruiter is, zegt Van Laarhoven enthousiast: "Hij rekent precies uit hoeveel stappen hij zijn paard laat nemen, zodat hij een goede sprong kan maken. Daar is ontzettend veel oefening voor nodig."

Pennymeisjes
Dat er vrijdagmiddag nog weinig belangstelling is voor het nieuwe paardenevenement valt Waas en Van Laarhoven wel wat tegen. "Zelfs bij de demonstratie van Anky van Grunsven was er bijna niemand, behalve wat Penny­meisjes."

Waas en Van Laarhoven zijn in ieder geval niet weg te slaan van het Museumplein, en kijken ernaar uit om voor het eerst een polowedstrijd van dichtbij mee te maken. Waas: "Vooral die actie en snelheid lijkt me leuk." Van Laarhoven: "En er zijn lekker veel paarden."

Hoe anders is de sfeer een uur later aan de overkant van de bak, waar de vipgasten netjes gescheiden van het klootjesvolk naar de eerste polowedstrijd van het weekend kijken. Bedrijven als horlogemerk Hublot, ING Private Banking, juwelier Schaap Citroen en de Bijenkorf sponsoren het evenement en trakteren hun werknemers op een uitje.

null Beeld anp
Beeld anp

Minihapjes
Veel mannen met crèmekleurige broeken en donkerblauwe jasjes dus, een enkele dame heeft naar Brits voorbeeld zelfs een frivool hoedje opgezet. Door de glazen prosecco, minihapjes op zilveren dienbladen en geanimeerde gesprekken lijkt er hier eerder een vrijmibo plaats te ­vinden dan dat er gekeken wordt naar een serieuze sportwedstrijd, al wordt het plezier van de polosport duidelijk door de nieuwelingen ontdekt.

Zo vermaakt private banker bij ING Bas Nauta (44) uit Arnhem zich kostelijk bij zijn eerste polowedstrijd, en kijkt hij geconcentreerd naar het spel tussen de zes ruiters op pony's. "Ik had niet gedacht dat er zo veel actie zou zijn en dat het er zo hard aan toe zou gaan tussen de spelers." Lachend: "Je zou toch denken dat dit een nette sport is! Het is een heel spektakel, echt verrassend."

De wedstrijden en demonstraties zijn t/m zondag gratis te zien. Kijk voor het programma op www.museumpleinpoloamsterdam.nl

null Beeld anp
Beeld anp
Meer over