PlusAchtergrond

Van ‘warme PSV-familie’ naar bestorming stadion: hoe kon het zover komen?

De pijn van PSV zit overal. Iedereen bij de topclub uit Eindhoven loopt op eieren of is beschadigd in de huidige chaos. Hoe is het in zo’n korte tijd toch zó misgegaan? Een oplossing ligt niet voor het oprapen.

Maarten Wijffels
Supporters van PSV tonen hun woede. Vooral technisch manager John de Jong moet het ontgelden.  Beeld BSR Agency
Supporters van PSV tonen hun woede. Vooral technisch manager John de Jong moet het ontgelden.Beeld BSR Agency

PSV-fans, dat zijn geen types zijn om met bivakmutsen op een hoofdingang te bestormen, was altijd het beeld. De algemeen directeur regisseerde een paar maanden geleden nog een crisisberaad met een delegatie van fans op zijn eigen kantoor, inclusief leden van de harde kern.

En toen PSV op 19 oktober met 3-0 in Utrecht verloor, was er even heftigheid bij het uitvak geweest met Bergwijn. “Maar zoiets lost zich ter plekke direct ook weer op, vanuit het besef: hé, we gaan de buitenwereld geen extra leedvermaak gunnen. Niet de lol dat er bij PSV ook nog onderling mot is,” stelde Harrie Timmermans, voorzitter van de supportersvereniging.

Hoe anders zag het er zondag uit. De ‘warme PSV-familie’ toonde ineens een foeilelijk gezicht. Mensen met bivakmutsen bestormden nu wél de hoofdingang. De ME werd met stenen en dranghekken bekogeld. En Steven Bergwijn? Die ruziede met de PSV-directie en probeerde een transfer naar Tottenham Hotspur te forceren, door zich nota bene op de wedstrijddag af te melden bij zijn coach.

Een club die tot drie maanden geleden de rust zelve was, staat in de fik. Wat is er zó snel veranderd? En wat kun je nu als clubleiding doen om te blussen?

Geen topkwaliteit

Een blik op het tiental waarmee PSV zondag de slotfase tegen FC Twente (1-1) speelde, vertelt al een hoop. Als daarin Daniel Schwaab, Jorrit Hendrix, Nick Viergever en Kostas Mitroglou de vier veldspelers zijn met routine, dan is dat zelfs voor eredivisiebegrippen geen topkwaliteit. En als één jochie van 17 jaar (Mohamed Ihattaren) voor alle openingen moet zorgen, dan is die selectie ook nog in disbalans. Een groep zonder uitgesproken karakters, met gemankeerde leiders, die met de vorige trainer Mark van Bommel in zo’n neerwaartse spiraal raakte, dat er veel kapot is gegaan.

Om te redden wat er te redden viel, nam eind december iemand anders het roer over. Maar de knoppen waar interim-trainer Ernest Faber op drukt, brengen geen verbetering. En nu is er dus ook gedoe rond de beste speler. In een fase dat Bergwijn op zou kunnen staan om de kar te trekken, drukte hij voor iedereen zichtbaar zijn snor in wedstrijden. Ondertussen heeft hij met dwarsliggen dus wel een toptransfer geforceerd.

De in zijn trots geraakte Van Bommel stuurde appjes naar ‘Stevie’. ‘Ik zou het geen regie willen noemen’, schreef Hugo Borst maandag in zijn column in het AD. ‘Meer bloedbroeders onder elkaar’. Op afstand doet Van Bommel er alles aan om het beeld te laten ontstaan dat niet hij verantwoordelijk is voor de crisis, maar de mensen bij PSV die hem van zijn baan hebben beroofd.

Ronald Waterreus ging in zijn column in De Limburger maandag los op zijn oud-ploeggenoot. Volgens hem zal het kamp-Van Bommel, met ook schoonvader Bert van Marwijk, niet rusten voordat algemeen directeur Gerbrands en technisch manager John de Jong bij PSV gesneuveld zijn. ‘Om dat te bereiken worden lijntjes richting bevriende journalisten ongegeneerd uitgezet’, schrijft Waterreus. ‘En worden spelers opgezet tegen de leiding, aangespoord om te vertrekken, of toch tenminste een andere zaakwaarnemer in de arm te nemen’.

Tegelijkertijd moet PSV ook door. Maar hoe? PSV wordt naar verluidt een miljoen of 30 rijker van de transfer van Bergwijn naar Tottenham. Maar de winterse transfermarkt gaat al aanstaande vrijdag dicht. Misschien kan er nog een linksback worden gekocht of gehuurd door PSV, maar dat brengt niet ineens een ommekeer.

Komende zomer moet er in elk geval flink worden geïnvesteerd.

En wat te doen met interim-trainer Faber, die in zijn hart eigenlijk liever nog op zijn post in de jeugdopleiding zat? Als de huidige ellende nog twee maanden doorsuddert, ben je als PSV misschien ook nog een hoofd van je talentenacademie kwijt.

Logisch

Het zwaarst onder vuur ligt nu De Jong. De meest verhitte fans schreeuwden zondag dat zijn kop moet rollen. Belangrijke nuance: het waren misschien vijftig man, die na afloop doelbewust door de spelers werden genegeerd. De Jong zelf is een reële vent. Hij heeft geen moeite met vakinhoudelijke kritiek, zegt hij. Als PSV zoals nu slechts 5de staat, en tal van aankopen slecht spelen, dan mag iedereen naar hem kijken. De Jong: “Vind ik logisch.”

Aan de andere kant is hij ook de man die de recente drie kampioenselftallen van PSV in de steigers zette als hoofd van de scoutingstaf. De Jong creëerde tussen 2013 en 2018 in die rol ook flink wat kapitaal voor zijn club en transfereerde afgelopen zomer Hirving Lozano naar Napoli voor een recordbedrag in de PSV-historie (zo’n 40 miljoen euro).

De raad van commissarissen steunt De Jong en ook Gerbrands, de algemeen directeur die eveneens onder druk staat. Maar het seizoen duurt nog lang. En er zijn nog zoveel hobbels. Komend weekeinde wacht PSV alweer een monsterklus. Tegen Ajax. In de Arena. De laatste keer dat PSV een uitwedstrijd in de eredivisie won? 29 september, bij PEC Zwolle (0-4).

Steven Bergwijn

PSV heeft maandagnacht een principeakkoord bereikt met Tottenham Hotspur over de transfer van Steven Bergwijn. Dat bevestigt algemeen directeur Toon Gerbrands. Bergwijn moet nog wel medisch gekeurd worden door de club van manager José Mourinho. Tottenham, zesde in de Premier League, heeft behoefte aan een extra aanvaller, omdat Harry Kane lang is uitgeschakeld. PSV ontvangt naar verluidt ruim 30 miljoen euro voor de 22-jarige aanvaller, die negen interlands voor Oranje speelde.

Bergwijn belde zondagochtend trainer Ernest Faber met de mededeling dat Tottenham interesse in hem heeft. Hij kwam daarom niet in actie in de wedstrijd tegen FC Twente (1-1). Bergwijn verlengde in de zomer zijn contract in Eindhoven nog tot medio 2023. De geboren Amsterdammer, die in 2011 de jeugdopleiding van Ajax verruilde voor die van PSV, won drie landstitels met de Brabantse club (2015, 2016 en 2018).

Meer over