Plus

Van Rouwendaal zwemt in Tokio berekenend naar olympisch zilver

Liever ‘veilig’ naar zilver dan risico nemen en buiten de medailles eindigen. Zwemster Sharon van Rouwendaal hield in het warme water van Tokio haar hoofd koel tijdens de finale van de 10 kilometer.

Het Parool
Sharon van Rouwendaal in open water op weg naar de zilveren medaille. Beeld AP
Sharon van Rouwendaal in open water op weg naar de zilveren medaille.Beeld AP

De olympisch kampioene van Rio 2016 nam in Odaiba Marine Park genoegen met zilver, achter de Braziliaanse Ana Marcela Cunha.

“Dit was het beste wat ik vandaag kon doen,” zei Van Rouwendaal. “Ik heb hier mijn beste race tot nu toe in het open water gezwommen. Als ik het anders had aangepakt, was ik misschien wel vierde geworden. Dan moet je niet hebberig zijn. Ik kies er dan liever voor om slim en ‘safe’ naar zilver te zwemmen.”

Voor iemand die gewend is om op gevoel te racen, had Van Rouwendaal opvallend berekenend gezwommen. Na haar twee gouden medailles op de EK in Boedapest werd ze door iedereen als favoriete gezien.

Andere tactiek

“Het is heel lastig als iedereen naar je kijkt. Ik moest daarom een andere tactiek bedenken.” Van Rouwendaal lag na de eerste van zeven rondes van 1435 meter zelfs bijna achteraan. Terwijl de zon steeds verder op kwam en de temperatuur opliep, zwom ze langzaam maar zeker naar voren toe.

Op het rechte stuk naar de finish koos ze een andere lijn dan winnaar Cunha, die schuin voor haar zwom.

Van Rouwendaal heeft bij haar nieuwe Duitse coach Bernd Berkhahn getraind op het zwemmen van verschillende snelheden. “Ik kan nu hard wegzwemmen, maar ook wachten en sprinten. Ik ben een echte openwaterzwemster geworden. In Rio was ik nog vooral een zwembadzwemster.”

De 27-jarige Nederlandse is de eerste vrouw met twee olympische medailles in het openwaterzwemmen. “Daar ben ik heel erg trots op.” (ANP)

Meer over