Van Persie bezorgt Van Gaal winst op Koeman

Robin van Persie heeft vandaag het Nederlandse trainersduel in de Premier League tussen Louis van Gaal en Ronald Koeman beslist. De spits van Manchester United bezorgde Van Gaal met twee doelpunten de winst bij Southampton: 1-2. Daardoor klom Van Gaal over Koeman naar de derde plek.

null Beeld Getty Images
Beeld Getty Images

Van Persie vertolkte de hoofdrol in het St. Mary's-stadion, waar het eerste onderonsje ooit tussen twee Nederlandse managers in de Premier League werd uitgevochten. Vroeger waren Koeman en Van Gaal bevriend en dronken ze samen in Barcelona graag een wijntje. Het kwam in 2004 echter tot een frontale botsing bij Ajax, waar de een als trainer werkte en de ander als technisch directeur. Typerend was het beeld tijdens een trainingskamp, toen Van Gaal met een notitieblok in de hand vanuit een stoeltje langs het veld de training van Koeman analyseerde. De explosieve situatie leidde eerst tot het vertrek van de technisch directeur en een half jaar later was ook Koeman weg uit Amsterdam.

De twee gebrouilleerde trainers kwamen elkaar daarna alleen in het seizoen 2006-2007 tegen als trainers. Eén keer won Koeman met PSV, één keer Van Gaal met AZ. De afgelopen jaren zijn de verhoudingen weliswaar genormaliseerd, maar vrienden worden ze nooit meer. Een beleefde handdruk, daar bleef het voor de aftrap in St. Mary's bij. Buiten het stadion vonden shawls met daarop de beeltenissen van de Nederlandse trainers gretig aftrek, want ook de Engelsen begrepen het bijzondere karakter van deze wedstrijd.

Op het veld toonde de ploeg van Koeman aan voetballend een stuk verder te zijn dan ManUnited, waar Van Gaal nog zoekt naar de juiste afstemming. Toch namen de bezoekers de leiding via Van Persie, die dankbaar profiteerde van een veel te korte terugspeelbal van José Fonte (0-1). Een paar minuten later zag Van Gaal voor de zoveelste keer dit seizoen een speler geblesseerd uitvallen. Chris Smalling zorgde voor het 44e blessuregeval dit seizoen bij ManUnited.

Southampton kwam na een half uur verdiend langszij. Weer scoorde een oud-Feyenoorder, Graziano Pellè, die de bal in het doel joeg na een gekraakt schot van Dusan Tadic. Hoewel Southampton beter speelde, was het ManUnited dat de winst pakte. Met dank aan Van Persie, die in de 71e minuut met een subtiele voetbeweging een vrije trap van Wayne Rooney intikte.

null Beeld getty
Beeld getty
null Beeld reuters
Beeld reuters
Meer over