Van Grunsven op achterstand

DEN BOSCH - Anky van Grunsven heeft gisteravond bij Indoor Brabant in Den Bosch het eerste treffen met 'die andere dressuurkoningin', de Duitse Isabell Werth, verloren.In de wereldbekerwedstrijd dressuur, die gezien wordt als een voorproefje op de finale van morgen, was de Duitse met 75,083 net iets beter dan Van Grunsven (74,750). Derde werd Imke Schellekens-Bartels (73,458). Zij neemt morgen ook deel aan de wereldbekerfinale, met een door de internationale paardensportbond toegekende wildcard.

Met name in het eerste deel van de proef, die bestond uit verplichte elementen, scoorde Werth op haar paard Warum Nicht beter dan de eerder gestarte Van Grunsven op haar gouden paard Salinero. De Duitse noteerde zelfs op drie elementen scores van 78 of meer. Salinero stond ook niet helemaal stil in de laatste seconde van de proef.

Het was pas het eerste treffen sinds het EK van vorig jaar tussen de twee beste dressuuramazones van de wereld. Beiden deden tot dusver aan drie verschillende wereldbekerwedstrijden mee en wonnen die ook alle drie.

Van Grunsven reed gisteravond op zachte uitvoeringen van de populaire nummers Let's get loud van Jennifer Lopez en Feel van Robbie Williams. Morgen bij de vrije kür op muziek zullen bij Van Grunsven en Schellekens-Bartels de composities van Wibi Soerjadi in de Brabanthallen klinken.

Twee nederlagen op één dag, het is Van Grunsven nog niet overkomen. Toch klonk zij niet ongerust. ''De meeste dingen gingen gewoon goed. Salinero was voordat ik de bak inreed een beetje nerveus. Dus ik heb geprobeerd hem te ontspannen, dat zorgde ervoor dat hij iets té relaxed was. Maar het was close, zoals ook uit de cijfers wel bleek.''

© Het Parool, 28-03-2008

Meer over