Van Gaal: ik ken de landen niet goed, scouts moeten aan de slag

De landen die Nederland heeft geloot voor de groepsfase van het WK, kennen veel geheimen voor Louis van Gaal.

ANP
null Beeld AFP
Beeld AFP

“Ik ken ze niet goed en kan er eigenlijk niets over zeggen,” zei de bondscoach, nadat Oranje was gekoppeld aan Qatar, Senegal en Ecuador. “Gelukkig hebben we goede scouts, zij moeten de tegenstanders nu gaan analyseren.”

Qatar

Na de oefenwedstrijd tegen Duitsland (1-1) zei Van Gaal al dat hij verwachtte wat geluk te hebben en Qatar als groepshoofd te krijgen. “Dat was een gokje, maar het is leuk dat het gokje uitkomt. Ik hoorde op tv de term ‘kleurrijke loting’ vallen. Dat vond ik wel een goede uitdrukking.”

Van Gaal is als trainer van Bayern München wel eens in Qatar geweest. “En een paar jaar terug was ik op vakantie in Senegal. In Ecuador ben ik nog nooit geweest. Maar daar heb ik als bondscoach met Oranje dan wel weer tegen gespeeld, in aanloop naar het WK van 2014. Toen wilde ik graag tegen een Zuid-Amerikaans land voetballen.” Dat duel eindigde in 1-1.

Heel veel waarde hecht de 70-jarige bondscoach nou ook weer niet aan de loting. “Bij het WK van 2014 zaten we in mijn ogen in de zwaarste poule, met wereldkampioen Spanje, Chili als topland in Zuid-Amerika en de vechtersbazen van Australië. Toen wonnen we alle drie de duels en gingen we als groepswinnaar door. Je kunt er daarom eigenlijk niet zoveel over zeggen. Het is niet zo makkelijk als iedereen denkt.”

Korte voorbereidingstijd

Een nadeel voor het Nederlands elftal is dat ze direct aan het begin van het toernooi in actie komen. “Onze voorbereidingstijd is dus erg kort, veel spelers komen pas na hun wedstrijd van zondag naar het trainingskamp. Maar als we ver komen in het toernooi, hebben we daar juist misschien weer wat profijt van. Omdat we dan wat meer rust hebben voor die wedstrijden.”

Van Gaal vindt niet dat zijn nieuwe spelsysteem (1-3-4-1-2) minder geschikt voor de wat zwakkere landen. “Ook in het nieuwe systeem kunnen we aanvallend spelen. Kijk maar naar de eerste helft van de oefenwedstrijd tegen Denemarken en naar het laatste half uur tegen Duitsland,” zei hij over de twee oefenduels van afgelopen week. “Het is maar hoe je het invult als team. Deze loting is geen reden om van systeem te veranderen.”

Van Gaal bekeek de loting vanuit Zeist omdat hij onlangs positief testte op het coronavirus en nog geen negatieve PCR-test kon overleggen om Qatar in te komen. Van assistent-bondscoach Danny Blind hoorde Van Gaal de voorbije positieve geluiden over de trainingsomstandigheden en accommodaties. “Ik denk dat Qatar alles tiptop op orde heeft.”

Meer over