Van Gaal: deze nederlaag was helemaal nergens voor nodig

Voor Louis van Gaal was het duidelijk waarom Ajax in de zenuwslopende return verloor van Tottenham Hotspur (2-3) en daardoor de finale van de Champions League misliep: verkeerde keuzes in balbezit.

ANP
Louis van Gaal Beeld ANP
Louis van GaalBeeld ANP

“Het inbrengen van Fernando Llorente maakte na de rust het grote verschil,” zei de oud-bondscoach, die met Ajax in de 1995 voor de laatste keer de Champions League won. “Een lange spits, een perfect aanspeelpunt voorin. Matthijs de Ligt en Daley Blind werden door hem in verlegenheid gebracht, ook door de aansluitende middenvelders van de Spurs. Dat kon de verdediging van Ajax niet bespelen.”

Volgens Van Gaal miste Ajax in de return tegen Tottenham Hotspur in de tweede helft de juiste balans. “Deze nederlaag was helemaal nergens voor nodig. Bij de rust was er met een voorsprong van 2-0 niets aan de hand. In de tweede helft nam Tottenham steeds meer risico en kwamen er ook steeds meer aanvallers het veld in. Ajax maakte in die fase de verkeerde keuzes in balbezit,” analyseerde Van Gaal bij Ziggo Sport.

‘Dit doet me erg veel pijn’

Peter Bosz zag de wedstrijd in Duitsland op televisie en kon zijn emoties na het winnende doelpunt van Lucas Moura in de zesde minuut van de blessuretijd maar moeilijk de baas. “Dit doet me erg veel pijn. In de zesde minuut van de blessuretijd. Ik heb echt meegeleden,” zei de trainer van Bayer Leverkusen donderdag in zijn vooruitblik op het duel met Schalke 04 van zaterdag.

“In dit team zitten veel spelers met wie ik heb gewerkt,” vertelde Bosz, die in 2017 met Ajax de finale van de Europa League van Manchester United verloor. “Ik denk echt dat dit de gehele voetbalwereld pijn doet, behalve dan als je uit Engeland komt en voor de Spurs bent.”

Het zou kunnen dat naast de finale van de Champions League ook de finale van de Europa League tussen twee Engelse club gaat. Bosz: “Het meeste geld zit in de Premier League. Als dan vier clubs uit die competitie de finales halen, is dat niet goed voor het voetbal.’’

Meer over