Van Dijk weer Europees kampioene tijdrijden

Wielrenster Ellen van Dijk is donderdag in het Deense Herning op overtuigende wijze Europees kampioene tijdrijden geworden. De dertigjarige Nederlandse fietste de 31,5 kilometer lange tijdrit in 40.33.

ANP
Ellen van Dijk tijdens het EK Beeld photo_news
Ellen van Dijk tijdens het EKBeeld photo_news

Daarmee was de voormalig Amsterdamse veel sneller dan de Belgische Ann-Sophie Duyck (41.31). Anna van der Breggen pakte brons in 41.37. Lucinda Brand miste het podium, ze werd vierde met een tijd van 42.32.

Van Dijk pakte vorig jaar, toen voor het eerst een EK voor wielerprofs werd gehouden, ook al de Europese titel op de tijdrit. "Het voelde eigenlijk vanaf het begin goed," vertelde ze naderhand. "Ik had van meet af genoeg power om echt een sterke tijdrit af te leveren. Het parcours bevatte veel lange rechte stukken en een aantal bochten, die ook door de regen wat lastig waren, maar ik kreeg van de bondscoach de boodschap mee dat ik geen risico's hoefde te nemen. Dat gaf al vertrouwen over mijn tijd, net als het feit dat ik de twee voor me gestarte rensters onderweg inhaalde."

Met de Europese titel van Van Dijk heeft Nederland ook een derde startbewijs gekregen voor de WK-tijdrit op 19 september in het Noorse Bergen. Van Dijk: "Natuurlijk is het mooi dat ik nu al weet dat ik er ook op het wereldkampioenschap in Bergen bij ga zijn."

Meer over