Van der Weijden bezig met recordpoging 24 uur zwemmen

Olympisch kampioen openwaterzwemmen Maarten van der Weijdenpoogt dinsdag het wereldrecord 24 uur zwemmen te verbeteren in SwimGym in Oost. Hij heeft er al 19 uur op zitten. 

ANP/ Nevena Gajic
null Beeld Nevena Gajic
Beeld Nevena Gajic

De olympisch kampioen openwater van 2008 trekt al sinds maandagavond baantjes. Op dinsdagavond om 21.00 uur mag hij het water pas verlaten.

"Maarten zit nu in een soort trance. Hij is zich wel bewust van wat er om hem heen gebeurt, maar je moet je gedachten uitzetten, anders kun je dit soort dingen niet doen," aldus Marcel Wouda, hoofdcoach Nederlands Zwemmen.

Hij staat oud olympisch zwemkampioen Maarten van der Weijden, samen met zwemtrainer Marcel van der Togt, bij in zijn poging het wereldrecord 24 uur zwemmen te verbreken. Het huidige wereldrecord is in 1989 neergezet door de Zweed Anders Forvass en staat op 101.9 kilometer. Het betekent 4080 baantjes zwemmen in het 25-meterbad.

Kilometer voor kilometer
Van der Weijden, die op negentienjarige leeftijd leukemie kreeg en daarvan genas, wil met zijn recordpoging aandacht vragen voor de 100.000 Nederlanders die elk jaar de diagnose kanker krijgen. Zwemmers Marcel Wouda, Ranomi Kromowidjojo, Ferry Weertman, Inge Dekker en tv-presentator Beau van Erven Dorens zwemmen baantjes met hem mee.

Met grote slagen beweegt Marcel van der Weijden zich soepel door het zwembad. Negentien uur lang is hij al bezig en hij heeft inmiddels al een aardige voorsprong opgebouwd.

Maar zo lang zwemmen vergt veel van zijn lichaam. Op zijn schouder hebben zich schuurplekken gevormd. Door het water is zijn huid week geworden. "Wij hebben hebben er al wat vaseline opgesmeerd," aldus Wouda.

Speciaal dieet
Om de vermoeidheid te bestrijden is het zwembad verlicht met speciaal blauw led licht. Dit wordt regelmatig aangezet en zou de alertheid, concentratie en stemming positief beïnvloeden. "Ik denk dat we de lampen nog wat langer aan laten," zegt Wouda.

Een dergelijke recordpoging vraagt om een speciaal dieet. Zwemtrainers Marcel Wouda en Marcel van der Togt verstrekken om de twintig minuten een uitgebalanceerde maaltijd van speciale gels en repen. Die eet Van der Weijden dan, zwemmend op zijn rug, op. "En als ik daar genoeg van heb, stap ik over op plan B: cola, stroopwafels en bananen."

'Wordt lastig'
Ook de zwemtrainers moeten scherp blijven. Dit doen zij door elkaar af te wisselen. Wouda wijst naar de bril naast hem. "We hebben ook een speciale bril met blauw licht, zodat we langer wakker blijven."

Nooit eerder heeft van der Weijden zo lang gezwommen. Twaalf uur was het maximum. Of hij het gaat halen, is daarom moeilijk te voorspellen. "Hij heeft nog vijf uur te gaan, waarin alles mogelijk is. Maar het wordt wel heel lastig," aldus Wouda. "Als ik zo naar hem kijk zie ik wel dat hij in zijn hoofd heeft besloten om dit uit te zwemmen."

De recordpoging is live te volgen op www.beter.nu/24.

Meer over