Plus

Van der Poel stuit op Ineos-overmacht

Opnieuw werd de winnaar van de Amstel Gold Race pas uitgeroepen na het bestuderen van de finishfoto. Dit keer lukte het Michal Kwiatkowski (Ineos) wel de jagende Mathieu van der Poel van zich af te houden.

Daan Hakkenberg
Michal Kwiatkowski (r) en Benoit Cosnefroy op de finish van de Amstel Gold Race. De finishfoto moest uitsluitsel geven over wie als eerste over de streep is gekomen. Beeld George Deswijzen/Pro Shots
Michal Kwiatkowski (r) en Benoit Cosnefroy op de finish van de Amstel Gold Race. De finishfoto moest uitsluitsel geven over wie als eerste over de streep is gekomen.Beeld George Deswijzen/Pro Shots

Zelfs de oerkreet van Benoît Cosnefroy, die een paar meter verderop in spanning staat te wachten en door de koersradio tot winnaar wordt uitgeroepen, brengt het leven niet terug in het lijf van Mathieu van der Poel. Hangend over zijn stuur, turend naar een stoeprand, probeert Van der Poel weer bij zinnen te komen. Zes uur geleden als absolute topfavoriet vertrokken uit Maastricht, met zijn zege van 2019 als blijvende herinnering. Nu gestrand op de vierde plaats.

Een paar minuten later wordt Cosnefroy alweer onttroond. De finishfoto spreekt toch in het voordeel van Michal Kwiatkowski. Voor Van der Poel verandert het niets. Al was Kwiatkowski in 2019 wel een van twee koplopers die Van der Poel in de laatste paar honderd meter achterhaalde. “Maar dat was iets eenmaligs toen,” zegt Van der Poel met gevoel voor wielerhistorie. “Ik ben realistisch genoeg om te weten dat je niet alles kunt winnen.”

Een week na zijn zege in de Ronde van Vlaanderen stuit Van der Poel in Limburg op een ijzersterk Ineoscollectief. Dat opent op 45 kilometer van de finish de finale door met vier man op kop het peloton uit elkaar te trekken. Bij de laatste passage van de Cauberg zet Kwiatkowski het overwicht van Ineos luister bij door weg te springen. Met gevaar voor eigen leven begint de Pool aan de afdaling, razend langs de auto’s die langs het parkoers geparkeerd staan. Cosnefoy weet als enige, nadat hij zelfs een geparkeerde auto heeft moeten ontwijken, op de Geulhemmerberg over te steken. In het kat-en-muisspel met de groep achtervolgers met daarbij Van der Poel trekken de twee koplopers dit keer aan het langste eind.

Van der Poel is dit keer goed, maar niet wonderlijk. “En wat ik vooraf ook al zei, de Amstel ligt mij niet zo goed als de Ronde van Vlaanderen. Dit is toch wel iets meer klimmen bijna. In de Ronde zijn het veel kasseienklimmen, waar je ook veel zittend vermogen kwijt moet kunnen. Die koers ligt me iets beter. Ik was zeker weer in orde en zat waar ik moest zitten, maar uiteindelijk heb je wel een superdag nodig om hier te winnen. Op het einde was het gewoon moeilijk. Ze keken een beetje naar mij, maar ik ga ook niet op alles reageren. Ik wist ook gelijk dat Pidcock en Kwiatkowski het gevaarlijkste duo was van voren. Ik vond Ineos indrukwekkend.”

Dylan van Baarle is, een week na zijn eigen glansrol in de Ronde van Vlaanderen, zondag een van de Ineos-gangmakers die de weg vrijmaken voor kopmannen Pidcock en Kwiatkowski. “Dit was het plan,” vertelt Van Baarle over het wedstrijdverloop. “We wilden proberen voor de Keutenberg in overtal te komen. En dan spelen met dat overtal. Dat hebben ze goed gedaan. En vorig jaar zat het niet mee met de fotofinish, nu hebben we wel geluk.”

Een jaar eerder was Pidcock nog het slachtoffer toen Wout van Aert met een amper waarneembaar verschil werd uitgeroepen tot winnaar.

Na een aanloop vol miserie is het voorjaar van Kwiatkowski – in 2015 ook winnaar van de Amstel Gold Race – alsnog geslaagd. Door een coronabesmetting en griep stond hij de afgelopen weken buitenspel. Van Baarle: “Hij heeft een klotevoorjaar gehad. We wisten eigenlijk helemaal niet hoe goed hij was vandaag. Voor hem was het ook een sprong in het diepe.”

Na de ereplaatsen voor Pidcock (derde in Dwars door Vlaanderen) en Van Baarle (tweede in de Ronde van Vlaanderen) staat Kwiatkowski zondag in Limburg namens Ineos op het hoogste trede van het podium. Met een biertje. En ’s avonds volgt de champagne, voorspelt Van Baarle in de finishstraat. Vorige week heeft Van Baarle niet eens tijd gehad om zijn eigen podiumplek te vieren met ploeggenoten. “Dus nu twee flessen”

Meer over