Van der Garde testrijder Spyker

PARIJS - De Nederlandse Formule 1-stal Spyker heeft donderdag liefst vier coureurs gepresenteerd als testrijder voor 2007 en als eventuele vervanger van Christian Albers en de Duitser Adrian Sutil.Onder hen verrassend ook de 21-jarige Giedo van der Garde, die deze week in Valencia al even in een F1-bolide van Super Aguri zat. Hij was de beoogde derde rijder voor de Japanners.

De andere aanwinsten van Spyker zijn de Spanjaard Adrian Valles, de Duitser Markus Winkelhock en de Maleisiër Fairuz Fauzy. De laatste geldt als groot talent in Azië, een belangrijke markt voor de F1. Hij was de voorbije jaren onder meer actief in de A1GP en de GP2.

Veenendaler Van der Garde en Fauzi zijn aangewezen als de testrijders op vrijdag. ''Sinds de Formule 1 naar Maleisië kwam, heb ik gedroomd van deze kans. Ik ben zielsgelukkig dat ik de ambities van mijn land mag uitdragen in de top van de autosport'', reageerde de onbekendste Spyker-aanwinst.

Van der Garde, groot geworden in de Euro F3, was donderdag de opmerkelijkste naam die Spyker onthulde. Hij zou deze week in een Super Aguri proberen zijn superlicentie te halen. Dat mislukte. Door het slechte weer en mechanische problemen met de wagen bleef zijn debuut beperkt tot een viertal rondjes. Naderhand bleek ook de deal met de Japanse stal niet zo solide.

Super Aguri reageerde vreemd genoeg niet op het plotselinge vertrek. Op de website verwees het team slechts naar de testrondjes van Van der Garde en zijn Japanse collega Takuma Sato van woensdag. De jonge Nederlander had ook nog geen kans zijn website bij te werken en prijkte daarop donderdagavond nog als coureur in Japanse dienst.

Spyker was wel heel zeker van zijn zaak. ''Ik ben erg trots dat ik mijn Formule 1-loopbaan zal beginnen bij Spyker. Ik moet nog veel leren. Dit is de kans die ik daarvoor nodig heb'', lichtte Van der Garde zijn move toe in een persbericht van zijn Nederlandse werkgever.

Volgens Spyker F1-directeur Michiel Mol was de keuze voor internationaal talent, in navolging van Jordan en Midland, een logische. ''We hebben een belangrijke rol in de Formule 1. Ons team wil mogelijkheden creëren voor jonge coureurs op het hoogste niveau te racen. Dan helpt het als je nieuwe nationaliteiten, extra media-aandacht en verse sponsoring binnenbrengt.'' (ANP)

www.spykercars.nl

© Het Parool, 02-02-2007

Meer over