PlusInterview

Van der Gaag blijft langer bij Ajax: ‘Prachtig om in zo’n omgeving te mogen werken’

Mitchell van der Gaag blijft langer coach van Jong Ajax. Beeld BSR Agency
Mitchell van der Gaag blijft langer coach van Jong Ajax.Beeld BSR Agency

Voormalig PSV’er en oud-trainer van FC Eindhoven Mitchell van der Gaag (48) blijft langer coach van Jong Ajax. ‘Een teken van vertrouwen.’

Rik Elfrink

Mitchell van der Gaag werd in de jaren tachtig bij PSV geschoold om topvoetballer te worden. Tegenwoordig helpt de Brummenaar zelf spelers in de laatste fase richting het profvoetbal. Niet zoals toen vanuit een jeugdinternaat, maar wel via een full-time en op maat gesneden voetbalopleiding. Vorige week verlengde hij zijn contract als trainer van Jong Ajax, waarmee hij afgelopen seizoen als vierde eindigde in de Keuken Kampioen Divisie. “Een teken van vertrouwen in deze voor iedereen moeilijke tijd. Dat je in deze periode je contract kunt verlengen, is niet iedereen gegeven realiseer ik me. Ik ben er blij mee en heb het zelf ook goed naar mijn zin in deze functie,” zegt de oud-verdediger, die momenteel bij zijn gezin in Portugal verblijft.

Hij had ook andere richtingen op kunnen gaan. Onder meer bij PSV staat Van der Gaag er na ruim tien jaar als coach goed op. Zo goed, dat hij in beeld was om de nieuwe technische staf onder Roger Schmidt te versterken. Hij laat die vaststelling bij de interviewer en praat alleen over zijn eigen werkgever. “Bij Ajax ligt de lat in alle opzichten zo hoog mogelijk en het is prachtig om als trainer in zo'n omgeving te mogen werken. In een beloftenteam komen spelers soms terug van het eerste elftal of ze maken vanuit de jeugd een stap naar boven. Daarnaast is er een wat kleinere vaste kern. In die situatie spelers proberen te helpen om in een goed team te kunnen functioneren, is me erg goed bevallen.”

Mitchell van der Gaag als coach van NAC op bezoek in het Philips Stadion. Beeld BSR Agency
Mitchell van der Gaag als coach van NAC op bezoek in het Philips Stadion.Beeld BSR Agency

Ajax en hij gaan nog twee jaar extra met elkaar door (tot medio 2023), in een functie waarin hij de toekomstige dragers van het Nederlands voetbal coacht. Net als bij PSV en AZ is er in Amsterdam niemand die nog twijfelt aan het belang van Jong-teams in de eerste divisie. Bijna alle grote namen van nu debuteren op het tweede niveau van ons land of kunnen er tijdelijk terecht als speeltijd bij de A-ploeg nog even uitblijft. “Zelf ben ik ik hier ook nog niet uitgeleerd,”zegt hij over zijn ambities. Van der Gaag werkte in Nederland al als hoofdcoach bij FC Eindhoven, Exelsior en NAC. Zijn eerste stappen in het trainersvak liepen via Portugese en Cypriotische clubs. Bij Maritimo en Belenenses leerde de 48-jarige Gelderlander al op relatief jonge leeftijd om te gaan met Zuid-Europese hectiek.

Hartproblemen dwongen hem destijds om een stap terug te zetten, maar hij overwon de fysieke problemen en bleef behouden voor het voetbal. Onder meer Mark van Bommel gaf hem een compliment in zijn periode als trainer van NAC, door te stellen dat ondanks de lage klassering van de Bredanaars het vakmanschap van Van der Gaag voor hem onbetwist was. Afgelopen seizoen eindigde hij met Jong Ajax een stekje voor zijn vorige club, maar bracht zoon Jordan in het onderlinge duel in Amsterdam het team van zijn vader met een goal een nederlaag toe. Zijn contract bij NAC wordt desondanks niet verlengd en dus is Van der Gaag junior nu aan het kijken naar een nieuwe club. Die komt er voor vader dus niet. We proberen nog een keer te vragen naar de vrijage van PSV, maar hij geeft geen krimp. “Ik ben volledig gefocust op Ajax,” geeft hij aan.

Mitchell van der Gaag met Jong Ajax op bezoek bij zijn oude werkgever NAC. Beeld BSR Agency
Mitchell van der Gaag met Jong Ajax op bezoek bij zijn oude werkgever NAC.Beeld BSR Agency
Meer over