Van de Zandschulp zorgt met zenuwslopende vijfsetter voor sensatie op US Open

Botic van de Zandschulp heeft zich geplaatst voor de kwartfinales van de US Open. Hij versloeg de Argentijn Diego Schwartzman, de nummer 14 van de wereld, in een spannende vijfsetter: 6-3, 6-4, 5-7, 5-7, 6-1.

Het Parool
Botic Van De Zandschulp in actie tegen Diego Schwartzman. Beeld JASON SZENES/EPA
Botic Van De Zandschulp in actie tegen Diego Schwartzman.Beeld JASON SZENES/EPA

Zo staat zeventien jaar na Sjeng Schalken op Wimbledon voor het eerst weer een Nederlandse man in de kwartfinales van een grand slam.

Van de Zandschulp neemt het daarin op tegen de Rus Daniil Medvedev, die in zijn partij in de vierde ronde overtuigend won van Dan Evans: 6-3, 6-4, 6-3. Medvedev is de huidige nummer twee van de wereldranglijst achter Novak Djokovic, maar won nog nooit een grand slam. De 25-jarige Rus verloor twee jaar geleden de finale van de US Open van Rafael Nadal en werd begin dit jaar door Djokovic verslagen in de finale van de Australian Open.

Van de Zandschulp, eveneens 25, benutte na 4 uur en 19 minuten zijn vijfde matchpoint, nadat hij er in de vierde set al twee had laten liggen voor het oog van bijna 14.000 uit­zinnige tennisfans in het Louis ­Armstrong Stadium in New York. Schwartzman kwam knap terug in de partij, maar moest in de vijfde set toch buigen voor de sensatie van deze US Open.

Van de Zandschulp begon aan het toernooi als nummer 117 van de ­wereldranglijst en plaatste zich via het kwalificatietoernooi voor het hoofdschema. Hij speelde dit jaar ook voor de andere drie grand slams. Op de Australian Open werd hij in de eerste ronde uitgeschakeld, op Roland Garros en Wimbledon kwam hij al tot de tweede ronde.

Constanter

De fysiek en mentaal sterke Van de Zandschulp schakelde in de tweede ronde in New York ook al de als achtste geplaatste Noor Casper Ruud uit. In de eerste ronde won hij in vijf sets van de Spanjaard Carlos Taberner, nadat hij de eerste twee sets had verloren.

Dat hij in New York tot de kwartfinales weet door te dringen komt volgens Van de Zandschulp ­omdat hij veel constanter speelt. “Dat is echt nieuw voor mij. Als ik het opneem tegen jongens die in het algemeen beter zijn dan ik, speel ik zelf ook beter. Ik serveerde goed en fysiek voelde ik me ook goed. Toen we aan de vijfde set begonnen was ik fysiek denk ik beter dan mijn tegenstander. Ik denk dat ik in de vijfde set mijn beste tennis speelde en het verdiende om te winnen. De partij tegen Med­vedev straks is wellicht in het Arthur Ashe Stadium. Daar zullen nog meer mensen zijn. Ik ga ervan genieten.”

Met de zege verzekerde Van de Zandschulp zich van een premie van 425.000 dollar, zo’n 360.000 euro. Daarmee heeft hij zijn prijzengeld in zijn professionele tenniscarrière inmiddels bijna verdubbeld.

Meer over