Plus

Van de Zandschulp begint tegen Struff op Australian Open

Tennisser Botic van de Zandschulp begint op de Australian Open tegen de Duitser Jan-Lennard Struff, zo bleek uit de loting die donderdag is gehouden. Struff is de nummer 50 van de wereld, Van de Zandschulp staat als 56ste op de ranglijst.

ANP
Botic van de Zandschulp tijdens het Melbourne Summer Set tennistoernooi, eerder deze maand. Beeld AFP
Botic van de Zandschulp tijdens het Melbourne Summer Set tennistoernooi, eerder deze maand.Beeld AFP

De loting begon een uur later vanwege de onduidelijkheid over de deelname van de Serviër Novak Djokovic. De nummer 1 van de wereld werd uiteindelijk gekoppeld aan zijn landgenoot Miomir Kecmanovic.

Van de Zandschulp (26) treft met Struff (31) een tegenstander die reeds zeven keer heeft deelgenomen aan de Australian Open, maar pas eenmaal de tweede ronde bereikte. DeNederlander had vorig jaar nog de kwalificaties nodig om het hoofdtoernooi te bereiken en strandde daarna in de eerste ronde. Van de Zandschulp speelde niet eerder tegen Struff. Bij winst treft hij in de tweede ronde een Franse opponent: Ugo Humbert of Richard Gasquet.

Tallon Griekspoor treft de Italiaan Fabio Fognini, die 36e staat op de wereldranglijst. Griekspoor (25), nummer 62 op de wereldranglijst, kampt nog met een teenblessure. Hij stond in 2020 al eens in het hoofdtoernooi. Daarin was de Amerikaan Taylor Frits in de eerste ronde te sterk voor de Nederlander. Met Fognini (31) treft hij een tennisser die negen toernooizeges op zijn naam heeft staan en voor de vijftiende keer aan de Australian Open deelneemt. Vorig jaar haalde hij voor de vierde keer de vierde ronde. Bij winst treft Griekspoor de winnaar van de partij tussen de Spanjaard Pablo Carreño Busta en een nog onbekende qualifier. Jesper de Jong (21) is doorgedrongen tot de laatste ronde van het kwalificatietoernooi.

In het vrouwentoernooi neemt de Nederlandse Arantxa Rus (31) het in de eerste ronde op tegen de Sloveense Tamara Zidansek (24), de nummer 31 van de wereld en de afgelopen jaren met regelmaat haar dubbelpartner. Voor Rus is het de zesde deelname aan de Australian Open, waar ze twee keer de tweede ronde bereikte. Zidansek (24) nam drie keer eerder deel, ook met het bereiken van de tweede ronde als beste resultaat.

Bij winst wacht Rus een ongeplaatste speelster: de Britse Heather Watson of de Egyptische Mayar Sherif. Indy de Vroome, Arianne Hartono en Richèl Hogenkamp hopen zich nog via de kwalificaties te plaatsen voor het hoofdtoernooi, dat maandag begint. Ze hebben nog één zege nodig.

Meer over