Van de Beek wil nog een jaar blijven bij Ajax

Bij Ajax kunnen ze voorlopig rustig ademhalen als het gaat om Donny van de Beek.

Nik Kok
Donny van de Beek. Beeld Pro Shots / Dennis Wielders
Donny van de Beek.Beeld Pro Shots / Dennis Wielders

Anders dan zijn teamgenoten Justin Kluivert en Matthijs de Ligt denkt de 21-jarige middenvelder nog zeker een seizoen bij de club te blijven.

"Wat het beste is voor mezelf weet je nooit. Maar ik heb in principe gezegd dat ik nog wel een jaar bij Ajax wil blijven. Het is natuurlijk pas mijn eerste seizoen in de basis. Ik wil nog graag een prijs winnen bij de club. Al is het in het voetbal ook moeilijk te zeggen van: ik blijf nog zo lang. Maar ik zeg nu: in principe lijkt het me verstandig."

Oranje
Van de Beek behoort deze week in Zeist bij een groep van veertien spelers van Oranje die zich voorbereiden op twee oefenwedstrijden tegen Slowakije en Italië op respectievelijk 31 mei en 4 juni. Volgende week voegen spelers die nog clubverplichtingen hebben zich bij de groep van bondscoach Ronald Koeman die zich zondagmiddag in de zon in het zweet werkten.

Spelers als Georginio Wijnaldum die nog een Champions League-finale speelt en Kevin Strootman die nog een laatste competitieronde in Italië afwerkt, zijn ook spelers die zich dan bij de huidige, kleine groep voegen. Twee spelers die in pikorde nog ruim boven Van de Beek staan.

Hiërachie
Maar in de laatste gewonnen oefenwedstrijd tegen Portugal deed Van de Beek zich gelden op het middenveld. "Of ik opgeschoven ben in de hiërarchie weet ik niet. Het is maar één wedstrijd, dat zegt nog niet heel veel. Ik heb het goed gedaan maar ik weet niet wat er de volgende wedstrijd gaat gebeuren. Ik probeer mijn best te doen op de training. Het gaat erom hoe je er zelf in staat."

Hij ziet nu van dichtbij de kwaliteiten van Strootman en Wijnaldum. "En het is goed om hun verhalen aan te horen. Hoe ze in het buitenland te werk gaan en hoe het er bij trainingen en wedstrijden aan toe gaat. Dat is heel leerzaam voor mij. Ik speel nog in Nederland en dat is toch een groot verschil met het buitenland. Wat ik van ze hoor is er een groot verschil in het puur spelen om de winst. Dat merk bij Oranje trouwens al waar we toch ook spelen met wat oudere spelers dan ik gewend ben."

Eigen keuze
In de persconferentie van zondagmiddag gaf bondscoach Ronald Koeman aan, gesprekken te voeren met spelers over hun toekomst. Met Van de Beek waren er ook gesprekken. "Zoals ik dat ook doe met vrienden of andere mensen om me heen die er verstand van hebben. Maar met de bondscoach ging het meer om wat hij van mijn kwaliteiten vindt. Hoe hij mij als speler ziet. Het ging dan niet zozeer om nog een jaar bij Ajax blijven of niet."

Met zijn teamgenoten bij Ajax die wel al naar het buitenland lonken als Justin Kluivert en Matthijs de Ligt praatte hij er wel al over. "Maar uiteindelijk maakt iedereen zijn eigen keuze. Ze moeten vooral doen wat goed voor hunzelf is."

Lees ook: Pokeren op hoog niveau: wie speelt volgend seizoen bij Ajax? en Overmars: 'Als we spelers van 18 verkopen, kan Ajax beter stoppen'

null Beeld anp
Beeld anp
Meer over