PlusAchtergrond

Van de Beek is ‘topic of the day’, maar dat wil niet zeggen dat hij speelt

Een basisplek in het Champions League-duel met RB Leipzig vandaag kan de situatie van bankzitter Donny van de Beek bij Manchester United iets rooskleuriger maken. ‘Anders moet hij een deurtje verder kijken.’

Geert Langendorff
Donny van de Beek aan de bal op de training van Manchester United. Beeld Manchester United via Getty Imag
Donny van de Beek aan de bal op de training van Manchester United.Beeld Manchester United via Getty Imag

Trainer Ole Gunnar Solskjaer voelde zich dinsdag aan de vooravond van de ontmoeting met RB Leipzig in de Champions League in een hoek gedrukt door een spervuur aan vragen over de bijrol van Donny van de Beek bij Manchester United. De Noor reageerde zoals hij altijd doet als de grond te heet onder zijn voeten wordt. Hij opende het plakboek van zijn eigen loopbaan op Old Trafford.

“Ik zou heel teleurgesteld zijn als mijn (ex-)ploeggenoten zeiden dat ik niet belangrijk was voor Manchester United,” zei Solskjaer. “En ik stond amper in de basis. Met andere woorden: Donny wordt heel belangrijk voor ons. Maak je daar geen zorgen over.” Hij refereerde, niet voor het eerst, aan zijn invalbeurt in de Champions League-finale in 1999 tegen Bayern München. Dankzij zijn doelpunt in blessuretijd (2-1) wonnen de Engelsen.

De situatie van de Nederlander, door analyticus Gary Neville een ‘mysterie’ genoemd, ligt iets anders. Solskjaer was een supersub in een team met spelers van wereldklasse. Andy Cole en Dwight Yorke vormden een koppel van de buitencategorie. Van de Beek kwam voor 40 miljoen euro van Ajax om een bleek elftal kleur te geven.

International

De 23-jarige middenvelder wacht nog altijd op zijn eerste basisplaats in de Premier League. In de Champions League tegen Paris Saint-Germain (0-1 winst) mocht hij kort voor het einde opdraven. Afgelopen weekeinde tegen Chelsea (0-0) bleef de international van Oranje het gehele duel op de bank. “Het kost tijd om je aan te passen aan een nieuwe ploeg en een andere competitie,” verdedigde Solskjaer zich.

Van de Beek liet zich door Solskjaer, die hem ‘topic of the day’ noemde, persoonlijk overhalen om naar Old Trafford te komen. Het telefoontje van de Noor mocht bijzonder overkomen, hij belt desgevraagd met iedere potentiële aankoop. Het is een publiek geheim dat Jack Grealish van Aston Villa zijn voorkeur genoot. Toen de vraagprijs van ruim 80 miljoen euro een te groot struikelblok bleek, richtte de club zijn pijlen op Van de Beek.

Analytici, media en supporters vragen zich af of Van de Beek wellicht de keuze van directeur Ed Woodward was. Hoewel Solskjaer en de scoutingsafdeling een vetorecht hebben, zou dit de bijrol van de Nederlander deels kunnen verklaren. Oud-speler Patrice Evra, die nooit met meel in de mond praat, snapte in elk geval weinig van de beweegredenen achter de aankoop. “We hebben hem niet nodig,” stelde de Fransman.

De opmerking van Evra snijdt hout. Op ‘8’ en op ‘10’, waar Van de Beek Bruno Fernandes en Pogba voor zich moet dulden, beschikt Manchester United over diverse opties. En ook over een rol als controleur met diepgang hoeft Van de Beek zich geen illusies te maken. Concurrent Scott McTominay zat tijdens de persconferentie in Manchester naast Solskjaer. “Het zegt iets over de breedte van onze selectie dat we hem niet elke wedstrijd hoeven te gebruiken,” gaf Solskjaer aan. De Engelse pers gaat hierin niet mee. ‘Hij kan duels in zijn eentje beslissen,’ schreef The Times. ‘Hij moet zich afvragen waarom de club hem wilde.’

The Sun raadde Van de Beek zelfs al aan om ‘een deurtje verder te kijken’, tenzij hij zich snel als basiskracht mag bewijzen, te beginnen tegen RB Leipzig.

Meer over