Update

Valverde achterhaalt Contador in slotmeters

De Spaanse renner Alejandro Valverde hield Alberto Contador zaterdag van zijn eerste grote zege sinds zijn rentree na zijn dopingschorsing af. In de achtste etappe van de Ronde van Spanje reed Valverde zijn landgenoot in de laatste meters van de beklimming in Andorra voorbij. Ook de Spanjaard Joaquim Rodriguez passeerde Contador nog en behield de leiderstrui.

null Beeld reuters
Beeld reuters

De favorieten maakten er een echte strijd van op de klim Collada de la Gallina, met een stijgingspercentage van 7,8%. De drie Spanjaarden en de Brit Christopher Froome testten elkaar voortdurend. Contador leek in de slotfase de beslissende 'jump' te hebben gemaakt. Hij werd echter in het zicht van de finish toch nog bijgehaald. Voor Valverde was het zijn tweede ritzege na zijn overwinning in de derde etappe. Froome moest 15 seconden prijsgeven op de Spaanse winnaar.

Robert Gesink kon zich niet mengen in de strijd van dit viertal. De Raborenner hield zich daarachter wel staande. Hij werd negende op 39 tellen van Valverde. Hij haakte vijf kilometer voor de streep af bij een demarrage van Valverde. In de laatste kilometer, bij de versnellingen van de drie Spanjaarden, werd het verschil weer wat groter. Gesink was zelf dik tevreden.

'Ik voel me prima en doe goede zaken voor de plek waar ik sta', stelde hij. 'Vandaag had ik goede benen. Het is lekker om te merken dat je in dit veld gewoon prima mee kunt. De vier besten hebben op dit soort beklimmingen nog iets over om te springen, maar ik kan me steeds beter handhaven. Het verschil loopt ook niet echt op. Vandaag bleef ik er kort achter tot ze in de slotkilometer gingen sprinten. Toen liep het verschil nog iets op."

Gesink moest in de tussenstand ook wat terrein prijsgeven. Hij wisselde van plek met Valverde en staat nu vijfde. Na zijn 14e plaats van zaterdag, op 1.05 van Valverde, is Laurens ten Dam negende. Bauke Mollema werd 23e op 1.47. Hij staat ondanks een wat mindere dag toch nog tiende in de tussenstand. Met drie renners in de top 10 gaat de Raboploeg ruim aan de leiding in het ploegenklassement.

null Beeld afp
Beeld afp
null Beeld epa
Beeld epa

1. Alejandro Valverde (Spanje/ Movistar) 4:06:39"
2. Joaquim Rodriguez (Spanje/ Katusha) ZT
3. Alberto Contador (Spanje/ Saxo Bank)
4. Chris Froome (Groot-Brittannië/ Team Sky) +15"
5. Daniel Moreno (Spanje/ Katusha) +23"
6. Benat Intxausti (Spanje/ Movistar) +33"
7. Igor Anton (Spanje/ Euskaltel)
8. Winner Anacona (Colombia/ Lampre) +39"
9. Robert Gesink (Nedelrand/ Rabobank)
10. Przemyslaw Niemiec (Polen/ Lampre) +42"
11. Andrew Talansky(VS/ Garmin) +44"
12. Nicolas Roche (Ierland/ AG2R) +1:02"
13. Rinaldo Nocentini (Italië/ AG2R)
14. Laurens ten Dam (Nederland/ Rabobank) +1:05"
15. Eros Capecchi (Italië/ Liquigas) +1:06"
16. Tomasz Marczynski (Polen/ Vacansoleil) +1:24"
17. Maxime Bouet (Frankrijk/ AG2R) +1:25"
18. Maxime Monfort (België/ RadioShack) +1:30"
19. Steve Morabito (Zwitserland/ BMC Racing) +1:34"
20. Cameron Meyer (Australië/ Orica) +1:37"
21. Marcos Garcia (Spanje/ Caja Rural) +1:45"
22. Sergio Henao (Colombia/ Team Sky) +1:47"
23. Bauke Mollema (Nederland/ Rabobank)
24. Rafal Majka (Polen/ Saxo Bank)

undefined

Meer over