Usain Bolt maakt zijn belofte waar

Het gemak waarmee de Thunderbolt uit Kingston de race won, was bijna stuitend. Foto EPA Beeld
Het gemak waarmee de Thunderbolt uit Kingston de race won, was bijna stuitend. Foto EPA

Usain Bolt had iets speciaals beloofd en dat deed hij zondag op de tweede dag van de WK atletiek in Berlijn, precies een jaar na zijn olympische demonstratie in Peking. Met een wereldrecord van 9,58 seconden maakte de Jamaicaan duidelijk wie de snelste mens op aarde is.

Hij is ongenaakbaar en groots, Usain Bolt. De Jamaicaan deed zijn belofte gestand en liep, op de dag af precies een jaar na zijn wereldrecord tijdens de Olympische Spelen in Peking, opnieuw een wereldrecord. Een onvoorstelbaar wereldrecord van 9,58 seconden.

De Amerikaan Tyson Gay lag na 100 meter zeker anderhalve meter achter (9,71), Bolts landgenoot Asafa Powell pakte het brons (9,84).

''The game is on.'' Met die woorden beloofde Usain Bolt nieuw succes voor Jamaica, donderdagavond op de 200 meter, en zaterdag op de 4x100 meter. Bolt jaagt op goud, jaagt op roem. Hij wil later worden herinnerd als een legende. Daarvoor legde hij op een zwoele Berlijnse avond in het Olympiastadion een solide basis. In een van de snelste 100-meterfinales ooit (vijf atleten klokten onder 10 seconden) was Bolt overduidelijk de allerbeste.

''Ik heb mijn best gedaan. En hier in het stadion zit een geweldig publiek,'' zei hij na een vreugdedans door het stadion. Het publiek vierde het feest mee.

Als Bolt ergens verschijnt, gebeurt er iets. Natuurlijk heeft Bolt op deze WK pas één van zijn drie wedstrijden gewonnen. Maar de mokerslag die hij de concurrentie gisteren heeft uitgedeeld, is zo zwaar, dat de 200 meter voor hem een formaliteit lijkt, en dat hij en zijn landgenoten alleen maar het stokje hoeven vast te houden om 4 x 100 estafette tot een gouden einde te brengen.

Het gemak waarmee de Thunderbolt uit Kingston de race won, was bijna stuitend. Vooraf werd gesproken over een koningsduel tussen Bolt en de Amerikaan Tyson Gay - toch de terugtredende wereldkampioen. Maar in de 9,58 seconden die de finale van de 100 meter duurde, was nooit sprake van een echte confrontatie. Het klasseverschil was te groot.

Jammer voor de concurrentie, maar buiten een positieve dopingtest, een ernstige blessure of een al te slordig tegen de vangrails geparkeerde bolide lijkt weinig een lang schrikbewind van de supercoole Bolt in de weg te kunnen staan. Hij wordt op 21 augustus pas 23 jaar. Drie doelen heeft hij zich gesteld: ''Ik wil een legende worden.'' Vervolgens: ''Het lijkt me wel cool om mijn olympische titels te prolongeren.'' En: ''Ik wil nog zeven jaar onoverwinnelijk blijven.''

De wereld weet dus dat Bolt - ijs en weder dienende - tot en met de Spelen van 2016 wil bouwen aan zijn opus. De concurrentie beseft dat er heel hard getraind zal moeten worden om de man die door zijn opstelling en uitstraling het beste uithangbord is voor de atletieksport sinds Carl Lewis, te kunnen verslaan. Het grote verschil tussen beide grootheden: waar 'King Carl' als afstandelijk gold en pas later uitgroeide van atletiekmachine tot mens, daar is Bolt volstrekt authentiek. Hij is een kruising tussen de Fonz uit de televisieserie Happy days en 'The Dude' uit The big Lebowski, een grote broer die altijd in is voor een dolletje. In Berlijn wordt gerefereerd aan die andere zwarte atleet die in 1936 in hetzelfde stadion furore maakte: Jesse Owens. Die won vier gouden plakken op de Olympische Spelen die door Hitler waren aangegrepen om de suprematie van de Ariërs te tonen. Maar Usain Bolt houdt zich verre van dit soort vergelijkingen. ''Ik weet wie Jesse Owens was en ik weet hoe belangrijk hij is geweest. Maar ik ben Usain Bolt en ik probeer mijn eigen ding te doen.

Toch kan hij er ook niet omheen dat hij méér is dan zomaar één van de ruim tweeduizend atleten, die deze dagen deelnemen aan de WK in Berlijn. Bovendien: hij zegt zélf dat hij wil uitgroeien tot een legende. Bolt genoot na de Spelen in Peking enige tijd de bescherming van twee bodyguards. Die moesten al te opdringerige fans op afstand houden. Want iedereen wilde iets van de nieuwe nationale held. Aangezien de Jamaicaan niet bang is voor een stevige uitspraak, zei hij zaterdag in Berlijn: ''Ik denk dat die jongens na de WK weer voor een tijdje werk zullen hebben.''

Ontwikkeling wereldrecord 100 m
9,95 Jim Hines (VSt) 14-10-1968 Mexico-Stad
9,93 Calvin Smith (VSt) 03-07-1983 Colorado-Springs
9,92 Carl Lewis (VSt) 24-09-1988 Seoel
9,90 Leroy Burrell (VSt) 14-06-1991 New York
9,86 Carl Lewis(VSt) 25-08-1991 Tokio
9,85 Leroy Burrell(VSt) 06-07-1994 Lausanne
9,84 Donovan Bailey (Can) 27-07-1996 Atlanta
9,79 Maurice Greene (VSt) 16-06-1999 Athene
9,77 Asafa Powell (Jam) 14-06-2005 Athene
9,74 Asafa Powell (Jam) 09-09-2007 Rieti
9,72 Usain Bolt (Jam) 31-05-2008 New York
9,69 Usain Bolt (Jam) 16-08-2008 Peking
9,58 Usain Bolt (Jam) 16-08-2009 Berlijn

Noot: In deze lijst zijn niet opgenomen de wereldrecords van atleten die later positief zijn bevonden op doping en waar de internationale atletiekfederatie IAAF een streep door heeft gezet. (WILKO VOORDOUW)

Meer over