null

Ultimate Tennis Showdown: met toppers, zonder publiek

Beeld EPA

Ook het proftennis ligt al weken plat, maar de ‘Ultimate Tennis Showdown’ moet vanaf 16 mei een einde maken aan die pauze. Zonder publiek, maar met camera’s.

De onafhankelijke tenniscompetitie is een initiatief van Patrick Mouratoglou, coach van topspelers als Stefanos Tsitsipas en Serena Williams. Vijf weekenden lang wil hij steeds tien wedstrijden organiseren tussen ’s werelds beste tennissers, Op zijn eigen tennisacademie, in de buurt van Monaco. Zonder publiek natuurlijk, maar live gestreamd.

Doel van het project? ‘Geef de fans hun portie tennis terwijl de tour op pauze staat’, valt te lezen op de website. “Dit wordt een compleet nieuwe manier van tennis laten zien en consumeren. Met meer ruimte dan ooit voor de spelers om hun emoties te tonen. Een competitie waar de speler centraal staat en waar het grootste deel van de inkomsten wordt verdeeld onder de spelers en voor ondersteuning van de lager gerankte spelers,” belooft Mouratoglou.

Lockdown

Monaco is net als Frankrijk nog tot 11 mei in lockdown. Inwoners mogen hun huis slechts onder strenge restricties verlaten. Mouratoglou hoopt dat president Macron na 11 mei de teugels wat laat vieren.

“We opereren in volledige overeenstemming met fysieke afstands­vereisten om de veiligheid van spelers, coaches en een beperkt aantal personeelsleden ter plaatse te garanderen,” zegt Mouratoglou. Minder lijnrechters en ballenjongens dus, en de mogelijkheid voor coaching via video wordt onderzocht.

De vraag is of dit voldoende is. Evenementen zijn in Frankrijk voorlopig nog verboden. Een mogelijk ander struikelblok: kunnen genoeg spelers Monaco bereiken, met de reisrestricties die in een groot deel van Europa nog steeds van kracht zijn? Een voordeel: veel tennissers resideren in Monaco.

Mouratoglou is niet de enige in de tenniswereld die spelers in deze tijd zonder reguliere competitie toch een uitdaging wil bieden. Rafael Nadal overweegt zijn campus op Mallorca beschikbaar te stellen voor profs om er te verblijven, te trainen en tegen elkaar te spelen.

Meer over