UEFA steunt geschorste Platini unaniem

De UEFA blijft volledig achter zijn voorzitter Michel Platini staan. Dat heeft de Oostenrijkse bond laten weten. De Fransman is net als FIFA-topman Blatter voor 90 dagen geschorst.

Michel Platini. Beeld AFP
Michel Platini.Beeld AFP

,,We hebben een gezamenlijk besluit genomen om Platini te ondersteunen. De UEFA wil dat hij een rechtvaardig proces krijgt'', liet voorzitter Leo Windtner van de Oostenrijkse voetbalbond kort na het overleg met de 54 lidstaten van de UEFA weten. Later komt er meer duidelijkheid tijdens een persconferentie van het hoofdbestuur van de UEFA.

Platini werd vorige week donderdag door de ethische commissie van de wereldvoetbalbond FIFA voor negentig dagen geschorst vanwege mogelijke betrokkenheid in het omvangrijke omkoopschandaal in de top van het internationale voetbal. Dezelfde sanctie werd tegen FIFA-preses Sepp Blatter uitgesproken. Beiden hebben beroep aangetekend tegen de strafmaatregel.

Van Praag
KNVB-preses Michael van Praag komt mogelijk toch weer in beeld als kandidaat bij de voorzittersverkiezing van de FIFA, die nog steeds voor 26 februari 2016 op de agenda staat. Dat heeft de BBC vernomen uit een bron bij de UEFA na afloop van de spoedvergadering van de Europese voetbalunie in Nyon. Een officiële bevestiging vanuit Nederlandse hoek ontbreekt nog.

Volgens de BBC wordt Van Praag door verschillende lidstaten als een goed alternatief gezien voor de momenteel geschorste UEFA-voorzitter Michel Platini.

Van Praag stelde zich eind januari onverwacht kandidaat voor het FIFA-voorzitterschap. Hij trok op 21 mei zijn kandidatuur in. De KNVB liet vorige week vrijdag in Kazachstan weten dat Van Praag zich waarschijnlijk niet nog een keer kandidaat zou stellen om de scheidende en momenteel eveneens geschorste FIFA-baas Sepp Blatter op te volgen.

,,Het wordt kort dag'', liet KNVB-directeur Bert van Oostveen in Astana weten. ,,Op 26 oktober sluit de inschrijving. Ik wil niet te veel speculeren maar het zou inderdaad kunnen dat Van Praag opnieuw in beeld komt. Dan moeten veel landen en bonden een beroep op hem doen. Maar we gaan daar bij de KNVB niet opnieuw budget voor vrijmaken. In mijn ogen is het ook een goede optie als iemand die nu niet actief is in het voetbal de FIFA gaat hervormen.''

FIFA-verkiezing
Platini hoopt nog altijd mee te kunnen doen aan de voorzittersverkiezing bij de FIFA op 26 februari 2016. Zowel het hoofdbestuur van de UEFA als de aangesloten lidstaten ondersteunt die kandidatuur vooralsnog.

De UEFA benadrukt wel dat de verkiezing niet uitgesteld kan én mag worden.

Na de bekendmaking van de schorsing sprak het hoofdbestuur van de UEFA vorige week al de volledige steun uit aan Platini, die zijn officiële taken als voorzitter moest neerleggen. Ook de Franse voetbalbond (FFF) stelde zich vierkant achter de oud-international op. Een aantal Europese bonden, waaronder de KNVB, maakte na de FIFA-straf tegen Platini echter wel degelijk een voorbehoud over diens positie bij de UEFA en diens kandidatuur bij de FIFA.

Blatter
De raadslieden van Platini dienden donderdag tijdens de UEFA-vergadering vooral uitleg te geven over de beruchte betaling van Blatter van 1,8 miljoen euro aan Platini in 2011. De Franse voetbalbaas had naar eigen zeggen recht op dat geld voor werkzaamheden die hij tussen 1999 en 2002 had verricht als persoonlijke adviseur van Blatter.

Enkele maanden na de ontvangst van het 'achterstallige salaris' besloot Platini zich niet kandidaat te stellen voor het voorzitterschap van de FIFA later in 2011. Hij sprak juist zijn steun uit aan de Zwitser en riep daarbij de lidstaten van de UEFA op om ook op Blatter, die inderdaad werd herkozen, te stemmen.

Volgens de Zwitserse justitie zou bij de dubieuze transactie van 1,8 miljoen euro sprake kunnen zijn van omkoping. Tegen Blatter loopt onder meer hierover een strafrechtelijke procedure. Platini is officieel nog geen verdachte in deze zaak. Infantino wilde donderdag in Nyon inhoudelijk niets zeggen over de verklaring van de advocaten van Platini. ,,Hangende het onderzoek kunnen we daarover niets zeggen.''

Meer over