Uefa dreigt met sancties tegen Real, Barcelona en Juventus

De Uefa dreigt met straffen tegen Real Madrid, FC Barcelona en Juventus. Die drie clubs hebben nog steeds plannen voor een Super League of een andere nieuw op te zetten competitie.

ANP
null Beeld AFP
Beeld AFP

Manchester United, Liverpool, Manchester City, Chelsea, Tottenham Hotspur, Arsenal, AC Milan, Internazionale en Atlético Madrid waren de andere negen clubs die overwogen mee te doen aan de Super League. Zij hebben zich, mede onder druk van supporters, teruggetrokken. De Uefa heeft een overeenkomst met deze clubs gesloten, staat in een verklaring van de Europese voetbalbond vrijdag.

“Deze negen clubs hebben hun fouten snel erkend en hebben actie ondernomen om hun berouw en toekomstige toewijding aan het Europese voetbal te tonen,” zei Uefa-voorzitter Aleksander Ceferin. “Hetzelfde kan niet gezegd worden voor de clubs die betrokken blijven bij de zogenoemde ‘Super League’ en die clubs zullen later met de Uefa te maken krijgen.”

De negen clubs hebben afgesproken om voor één seizoen af te zien van 5 procent van hun inkomsten uit Uefa-competities. Ook doen ze een donatie van 15 miljoen euro voor de ontwikkeling van jeugdvoetbal in Europa.

Ze beloofden ook deel te nemen aan Uefa-competities waarvoor ze in aanmerking kwamen en kwamen overeen om boetes van 100 miljoen euro te betalen als ze ooit proberen te spelen in een ‘niet-geautoriseerde’ competitie.

Super League

De plannen voor de Super League kwamen vorige maand naar buiten. De Europese topclubs vinden de verdeelsleutel in de Champions League nu niet goed en vinden dat ze recht hebben op meer geld. Vanwege alle ophef ging het plan binnen 48 uur van tafel.

De Uefa, andere Europese clubs en supportersorganisaties vinden dat de macht en rijkdom van de ‘eliteclubs’ alleen maar groter worden. Ook waren ze verontwaardigd over het gesloten model, zonder promotie en degradatie, van de nieuwe competitie.

Meer over