Update

Turners voldoen ruim aan doelstelling

De Nederlandse turners zijn bij de wereldkampioenschappen in Nanning als 18e geëindigd. Daarmee voldeden Casimir Schmidt, Anthony van Assche, Boudewijn de Vries, Jeffrey Wammes, Michel Bletterman en Epke Zonderland ruimschoots aan de doelstelling: een plaats bij de beste 24 landen. Oranje kwam vrijdag, op de eerste dag van de kwalificaties, tot een teamscore van 335,051. Gastland China had de hoogste score: 362,698. Daarmee hield de titelverdediger Japan en de Verenigde Staten, die beide zaterdag in actie kwamen, achter zich. De beste acht landen plaatsten zich voor de finale.

null Beeld epa
Beeld epa

Alleen de beste 24 landenteams nemen volgend jaar deel aan de WK in Glasgow, waar deelname aan de Spelen van Rio de inzet is. In de Schotse stad kwalificeren de beste acht landen zich rechtstreeks voor de Spelen. De nummers 9 tot en met 16 nemen in het voorjaar van 2016 deel aan het zogenoemde testevent, waar nog eens vier olympische tickets klaarliggen. De Nederlandse mannenploeg slaagde er nog nooit in zich te kwalificeren voor de Spelen. De 17e plaats op de WK van Rotterdam 2010 is het beste resultaat ooit.

Volgens Bram van Bokhoven, woordvoerder van de coachstaf bij afwezigheid van de zieke bondscoach Mitch Fenner, zit er zeker nog rek in de mogelijkheden van de Nederlandse ploeg, die in Nanning de geblesseerde allrounder Bart Deurloo miste. Ook ringenspecialist Yuri van Gelder ontbrak omdat vooraf werd gevreesd dat De Vries wegens een blessure beperkt inzetbaar zou zijn en Van Gelder die gaten niet zou kunnen vullen. Daarom werd in zijn plaats meerkamper Van Assche meegenomen. 'We moeten in Glasgow zorgen dat we op optimale sterkte zijn, dan is een plaats bij de beste 16 een realistisch doel', meende Van Bokhoven.

Alleen Epke Zonderland mag terugkomen voor een toestelfinale. Ook dat was ingecalculeerd. Het teamresultaat stond voorop, waardoor werd besloten dat Schmidt en Wammes bijvoorbeeld geen twee sprongen deden, nodig om voor een finale in aanmerking te komen maar te belastend. Fenner rekende eerder uit dat in Glasgow een gemiddelde score van 14,5 per toestel nodig is om de olympische droom levend te houden. Dat redde de ploeg in Nanning, waar streng gejureerd werd, niet. Van Bokhoven: 'Met de ideale ploeg en een specialist erbij gaan we die richting op.'

Meer over