Türkiyem gelooft in toekomst

Sahin Gerdan overlegt met zijn bestuursleden Orhan Aslan (l) en Servet Yaras (r). Foto Marcel Israel/www.marisfo.nl Beeld
Sahin Gerdan overlegt met zijn bestuursleden Orhan Aslan (l) en Servet Yaras (r). Foto Marcel Israel/www.marisfo.nl

AMSTERDAM - Het lijkt erop dat hoofdklasser Türkiyemspor voorlopig blijft bestaan. Het huidige bestuur blijft aan en heeft ambitieuze plannen om de club weer gezond te maken. Ook de selectiespelers blijven.

Dat is donderdagavond duidelijk geworden na de buitengewone ledenvergadering in het clubgebouw op sportpark Spieringhorn. Van eerdere plannen om het bestuur af te zetten was geen sprake meer.

Het contact dat Türkiyemspor de afgelopen twee weken zocht met het Turkse consulaat in Rotterdam moet er nu toe leiden dat de club financieel weer gezond wordt.

Het is bedoeling in de eerste week van november een bijeenkomst te organiseren waarbij zowel de consul als vertegenwoordigers van Türkiyem aanwezig zijn met bedrijven en instanties die in de club willen investeren. Daar zullen ook de spelers bij zijn.

Die 'netwerkbijeenkomst' en de daaruit vloeiende sponsors zouden ervoor moeten zorgen dat de club de schuld van 80.000 euro bij verschillende partijen kan aflossen.

Voorzitter Sahin Gerdan heeft er vertrouwen in: ''We gaan zoveel mogelijk ondernemers uitnodigen. De consul heeft bijvoorbeeld al toegezegd de gemeenten Amsterdam en Ankara te benaderen.'' De gemeente Amsterdam springt evenwel financieel niet bij, liet een woordvoerster in eerder stadium al weten.

Het contact met de Turkse consul stamt uit 1999 toen Türkiyem in de Arena een benefietwedstrijd speelde tegen Ajax voor de slachtoffers van de aardbeving in Turkije.

Gerdan verwacht met het nieuwe plan de financiële problemen te kunnen oplossen. ''Als tien procent van onze verwachtingen uitkomt, dan gaan we overleven,'' zei hij optimistisch.

Het bestuur gaat de schuldeisers aanschrijven over de plannen. De vraag is of die nog langer willen wachten op hun geld. Enkele hebben al gedreigd beslag te laten leggen op diverse zaken.

Stadsdeel Geuzenveld heeft al een dagvaarding klaar liggen, zo liet Tys de Ruijter, portefeuillehouder Sport bij het stadsdeel weten. Ook de KNVB liet bij monde van Hans Schelling, districtsmanager West 1, weten het financiële wanbeleid bij Türkiyem zat te zijn.

Gerdan: ''Het zou kunnen dat sommigen niet meer willen wachten. Daar hebben ze ook recht op. Als dat gebeurt, zullen we moeten kijken wat dan ons verweer is.''

Ook de spelers van het eerste elftal blijven, op een enkeling na, bij de club. Van hun geuite voornemen op te stappen als Gerdan aanblijft, was donderdagavond niets meer over.

Aanvoerder Yücel Gündogdu: ''De betalingen aan de spelers komen op het tweede plan. We willen in de winterstop betaald krijgen. Dan is de deadline.'' Ook hij ziet weer perspectief. ''Omdat wij er nu ook met de spelers bij zijn betrokken.''

Plannen die er waren om het bestuur af te zetten, kwamen donderdag totaal niet van de grond. Er waren slechts veertig á vijftig van de bijna driehonderd leden en diegenen die er waren, waren van mening dat het huidige bestuur een kans en tijd gegund moet worden.

Voor verzorger Fred Vos liep de avond anders dan hij had gehoopt. Hij werkte de afgelopen twee weken met een groep mensen eveneens aan een plan om de club uit het slop te helpen. Dat plan wilde hij donderdagavond presenteren, maar Gerdan ontzegde Vos als niet-lid de toegang. De laatste weken ontstond een machtsstrijd tussen beiden.

Door de nieuwe plannen lijkt het geloof in het voortbestaan van de club te zijn teruggekeerd. De leden die na de twee uur durende uitleg van het bestuur nog aanwezig waren, schudden elkaar de hand en lachten ronduit. Na afloop kwam er dan ook een fles wodka aan te pas om op de toekomst te toosten. (WESLEY MEIJER)

Meer over