PlusNieuws

Tropische temperaturen, superstroef veld én minder fans: het moet in Spanje uit de hockeysters zelf komen

Tropische temperaturen, een superstroef veld en véél minder fans op de tribune. Het wordt even schakelen voor de hockeysters van het Nederlands team, die woensdag naar Spanje vliegen voor de ‘final four’ van het WK.

Rik Spekenbrink en Wout Fassbender
Routinier Eva de Goede duelleert met de Belgische  Justine Rasir. Beeld Getty Images
Routinier Eva de Goede duelleert met de Belgische Justine Rasir.Beeld Getty Images

Met kippenvel op haar lijf verliet Marloes Keetels dinsdagavond het veld. Alle hockeysters van Oranje werden in het Wagenerstadion uitgezwaaid, om woensdag naar Spanje te vliegen voor de eindfase van het WK hockey. Maar voor middenvelder Keetels (29) was het een emotioneler afscheid. Zij stopt na dit toernooi met tophockey en speelde dus voor het laatst voor tienduizend vooral in oranje geklede fans.

Maar ook voor de rest, van WK-debutant Felice Albers tot drievoudig olympisch kampioene Eva de Goede, zal het behoorlijk wennen worden in Spanje. In het voetbalstadion van Terrassa, waar in 1992 het olympisch hockeytoernooi werd gespeeld, gaat het toernooi zaterdag de halve finales in. De omstandigheden in Catalonië zijn behoorlijk anders dan die in Amstelveen. “Het veld is daar tien keer stroever dan hier,” zei de bondscoach van België, Raoul Ehren, na de benauwde 2-1 zege van Nederland dinsdagavond in de kwartfinale op zijn ploeg. “Teams die daar al anderhalve week zitten, zijn echt in het voordeel. Je struikelt snel op dat veld en de bal rondspelen is een hele opgave.”

Hitte

Het veld is één, de temperaturen en sfeer zijn andere factoren die niet per se in Nederlands voordeel lijken. Er wordt dit weekeinde niet overdag, als het 40 graden kan zijn, gespeeld. Dat scheelt. Maar ook in de avond is het nog ontzettend warm en benauwd in Terrassa. En dan zijn er de tribunes. Waar het uitverkochte Wagenerstadion het Nederlands elftal dinsdag in een moeizame fase bij 1-1 op sleeptouw nam, zal het zaterdag en zondag meer uit de ploeg zelf moeten komen.

Laurien Leurink loopt voorop na het vieren van haar goal tegen België. Beeld Getty
Laurien Leurink loopt voorop na het vieren van haar goal tegen België.Beeld Getty

“Het zal best gek zijn daar, lege tribunes,” zei Albers. En Laurien Leurink, maker van de 1-0 tegen België: “Iedereen neemt wel familie en vrienden mee, hoor. Is het jammer dat we nu weggaan uit Nederland? Eh, ja. Zoals hier wil je het toernooi hebben. Dat is zo vet en geeft heel veel energie. Maar een WK is een WK, dat is overal speciaal. Over dat veld daar heb ik ook wat gehoord, ik ben benieuwd. We kunnen er nog wel op trainen.”

Beiden constateerden dat de eerste helft tegen België het niveau benaderde waarmee het Nederlands elftal wereldkampioen kan en wil worden. Maar ook dat het na rust minder werd, tot een spannende slotfase en fortuinlijke winnende goal aan toe, dankzij een fout van de Belgische keepster Aislin D’Hooghe.

Leurink: “Het was echt een belangrijke test voor ons. Wat doen we als het niet loopt, daar hebben we het de afgelopen vijf dagen veel over gehad. We hebben een duidelijk plan en dat is tegen België in werking gezet. Het gaat over de tactiek, maar ook over gedrag. Wat willen we precies in zo’n fase? Ik denk dat het goed is uitgepakt. Een mazzeltje dwing je ook af.”

Killen

Albers vond dat het nog beter kon, het ‘onder de druk uit hockeyen’. “We speelden nu de ballen soms zomaar naar voren, een spel dat ons niet ligt. We zijn technisch genoeg om het hockeyend op te lossen. We hadden de wedstrijd in de eerste helft al moeten killen. Aan de andere kant: we hebben zoveel kwaliteit op het veld staan, dat iedereen wel het vertrouwen heeft dat zo’n goal gaat vallen.”

De hockeysters werken nu toe naar de halve finale, waarin gastland Spanje of Australië de tegenstander is. Een voorkeur heeft Albers niet, want ook zij weet dat iedereen moet worden verslagen op weg naar de achtste wereldtitel. “Dat is nu wel ons doel.”

Meer over