Plus

Trainen met Germain Silva: 'Je kijkt toch een beetje tegen zo iemand op'

Een marathon heb je niet zomaar in de benen. Bij athletiekvereniging Phanos is er een speciale marathongroep. Na zes maanden trainen is voor de meeste deelnemers bijna het einde in zicht. En ja, ze zijn zenuwachtig. 'Iedereen heeft het erover.'

Annemarie Postma
Floor Drissen (met blauwe sokken) loopt haar laatste trainings­kilometers voor ze morgen aan de start moet verschijnen. Beeld Mats van Soolingen
Floor Drissen (met blauwe sokken) loopt haar laatste trainings­kilometers voor ze morgen aan de start moet verschijnen.Beeld Mats van Soolingen

Een voor een druppelen de renners de kantine van athletiekclub Phanos binnen. Buiten raast een straffe wind over de baan van het Olympisch Stadion. "Niet te hard gaan vandaag," geeft trainer Peter Huisman de deelnemers mee voor ze aan hun warming-up beginnen.

Het draait in deze laatste fase allemaal om wedstrijdfitheid, legt hij uit. "De afgelopen maanden hebben ze alleen maar opgebouwd. Nu moeten ze afbouwen, anders sta je doodmoe aan de start."

Wrong way Silva
Huisman is de derde trainer van de groep. Normaal gesproken staat de marathontrainingsgroep onder leiding van René van Ravenzwaaij en voormalig topatleet Germán Silva, die twee keer de marathon van New York op zijn naam schreef.

Zijn overwinning in 1994, toen de Mexicaan per ongeluk de verkeerde route volgde maar dat in de laatste kilometers goedmaakte, gaf hem de bijnaam wrong way Silva.

Toen Silva drie jaar geleden bij zijn Nederlandse vrouw in Amsterdam kwam wonen, kreeg hij het verzoek om de trainingsgroep, een samenwerking tussen Phanos en Le Champion, organisator van de marathon, te leiden.

"We denken dat het voor lopers een extra motivatie is om voor een marathon te trainen bij een voormalig winnaar van de marathon van New York," zegt verenigingsmanager Ron Jansen.

Nienke Paternotte (28) knikt. Toen ze zich inschreef, heeft ze de naam van Silva opgezocht. "Ik kwam meteen uit bij het filmpje uit 1994. Feit dat hij dat is, is zeker motiverend."

Trainingsbeest
"Je kijkt toch een beetje tegen zo iemand op," zegt Floor Drissen (28). Beiden omschrijven Silva, die de laatste trainingen verstek moet laten gaan vanwege zijn deelname aan de marathon van Chicago, als een trainingsbeest met een vrolijk randje.

Paternotte: "Vaak liep hij het laatste rondje met je mee, hij kon je sneller laten gaan dan je dacht." "En dan na afloop voorstellen om een biertje te drinken," zegt Drissen.

Paternotte en Drissen zijn twee van de vijftig deelnemers in de trainingsgroep. Lopers kunnen zich inschrijven voor een heel jaar, of alleen voor de marathontraining, die telkens duurt van april tot en met november.

De renners kunnen daarbij zelf hun marathon kiezen, van Berlijn, tot New York. Eén deelnemer rent in december de marathon van Honolulu, maar de meesten lopen morgen 'gewoon' die van Amsterdam.

null Beeld Jorris Verboon/Het Parool
Beeld Jorris Verboon/Het Parool

"Ik ben speciaal bij deze groep gegaan om ten minste één keer per week een echt goede training te krijgen," zegt oud-hockeyer Steijn van den Dungen (34). Van den Dungen betrapte zichzelf er op dat hij naar filmpjes op YouTube zat te kijken van de editie van vorig jaar. "Om alvast in de sfeer te komen."

Zenuwen
Bij Paternotte en Drissen hebben de zenuwen inmiddels keihard toegeslagen. Dat komt ook door de laatste trainingen. "Iedereen heeft het erover," zegt Paternotte, die het hardloopvirus opliep toen ze in april van dit jaar haar vriend aanmoedigde tijdens de marathon van Londen. "Ik vond de sfeer zo vet dat ik dacht: de volgende keer loop ik zelf mee."

Sindsdien hangen er bij het stel thuis twee marathonschema's op de koelkast. Waar ze zich het meest op verheugen? De finish, klink het in koor. Paternotte: "Of misschien wel de kilometer ervoor, het moment waarop je beseft dat het echt gaat lukken."

42,195

Voor de 42ste keer zullen de deelnemers van de Amsterdamse marathon de 42,195 kilometer moeten afleggen tot de finish.

Meer over