PlusInterviews

Topsporters: ‘Ik ga mezelf niet topfit maken’

Topsporters mogen snel weer trainen op locaties als Papendal. Maar waarvoor, nu doelen nog maandenlang ontbreken? ‘Ik ga mezelf nu niet lopen pushen, dan brand ik alleen maar op.’

Arjan Schouten

Nadine Broersen (29), meerkamp

Nadine Broersen Beeld ANP
Nadine BroersenBeeld ANP

‘Toen ik van de versoepeling hoorde, was ik eerst hartstikke positief. Later op de avond besefte ik pas goed wat er nog meer werd verteld. Tot 1 september geen evenementen in Nederland, dus ook geen wedstrijden. Ergens heb ik nog de hoop dat de Europese kampioenschappen in Parijs eind augustus wel doorgaan, anders wordt het lastig me nog te motiveren. Dan is het een heel lange weg tot de eerstvolgende wedstrijden. Trainen op Papendal met anderhalve meter afstand zie ik best voor me, maar tot 1 september geen wedstrijden, dat is niet makkelijk. Ik ben en blijf graag positief. Ik ben fit en kan dat fysiek ook blijven, maar een atleet wil een doel hebben en het liefst ­eentje op de korte termijn. Ik zou liegen als ik zeg dat ik elke dag opsta met het gevoel van: yes, we gaan er weer voor!”

“Volgende week word ik 30 jaar. Zo oud voel ik me nog niet, maar feit is wel dat ik niet nog zes of acht jaar door kan gaan. Dat besef ik steeds meer. Mijn gevoel zegt: ik ben nog lang niet klaar, maar 2018 is door een kruisbandblessure al weggevallen. En nu wordt er weer een jaar weggesneden. Zo zonde.”

Laura Smulders (26), BMX

Laura Smulders Beeld EPA
Laura SmuldersBeeld EPA

‘Onze baan op Papendal was net helemaal vernieuwd en toen ging het slot erop. Ik ben blij als ik daar straks weer twee of drie dagen per week terechtkan. Dat maakt de week toch wat minder saai. De vraag is inderdaad wel: waarvoor ga ik dan trainen? Ik denk dat we pas volgend jaar weer wedstrijden fietsen, dus het mentale aspect, daar heb ik mijn bedenkingen over. Ik doe straks maar gewoon even waar ik zin in heb.”

“Ik ga mezelf niet topfit maken, dat heeft geen nut nu. Ik ga mezelf niet lopen pushen, want dan brand ik alleen maar op. Het wordt trainen op een laag pitje en andere dingen doen. Mijn huis is nog nooit zo schoon geweest. En ik ben maar met een cursus ‘Precision nutrition’ begonnen, over voeding en coaching. Beetje kennis opdoen. Normaal zou ik nu midden in mijn seizoen zitten, maar het is gewoon vet saai nu. Je kunt best eens een jaar missen door een ­blessure, maar nu ligt iedereen er een jaar uit, terwijl we heel gezond zijn. Hopelijk blijft het bij dit ene jaar, dat is nog te behappen. Als daarna nog steeds niets mogelijk zou zijn, dan wordt de wereld wel heel klein.”

Roy Meyer (28), judo

Roy Meyer Beeld David Finch/Getty Images
Roy MeyerBeeld David Finch/Getty Images

‘Mentaal vind ik deze situatie vooralsnog niet zo lastig. Het is gewoon alsof onze ­tijdlijn opgerekt is. Als ik te ­weinig tijd heb om me klaar te maken voor een doel, ga zelfs ik zweten tussen m’n billen. Des te langer je de tijd hebt om je voor te bereiden op een wedstrijd, des te beter. Zo kijk ik er nu maar naar.”

“Ik ga heel goed om met m’n lichaam. Ik krijg een kale knikker, maar verder ben ik in de kracht van mijn leven. Hoelang nog? Natuurlijk stel ik mezelf die vraag, ik nader de 30. Het ­antwoord weet ik niet. Ouder worden we ­allemaal, daar hebben we geen invloed op.”

“Ik moet maar eens goed gaan kijken wat deze versoepelingen voor mij betekenen, ik wil geen boetes krijgen. Judoën gaat echt nog niet lukken; in een contactsport is het natuurlijk onmogelijk om anderhalve meter afstand te bewaren. Tegelijkertijd hoop ik wel dat onze krachttraining en personal training beter ­geregeld kunnen worden, straks. Ik train niet op Papendal, maar in Rotterdam bij een sportclub. Een-op-een trainen was niet mogelijk, maar ik hoop dat ook dit wat wordt versoepeld. Dan heb ik wat mensen om me heen.”

Meer over